Суђење бившем министру пољопривреде Саши Драгину и његовим сарадницима оптуженим за злоупотребе у панчевачкој „Азотари“ почело је данас пред Специјалним судом у Београду. Поред Драгина је још 42 оптужених, јер је суђење спојено по двије оптужнице из маја и септембра прошле године.

Како је рекао предсједник судског вијећа Драган Мирковић, оптужница је изузетно обимна те би њено читање могло да потраје и два дана. Према једном оптуженом поступак је раздвојен због болести.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против Драгина и још 20 оптужених 22. маја 2013. због сумње да су злоупотребама оштетили Азотару за око 25 милиона евра.

У септембру је подигнута још једна оптужница и на њој се не налази бивши министар. Том оптужницом групи од 25 оптужених од којих се троје налази и на првој оптужници, на терет се ставља да су Азотару оштетили за око 350 милиона динара, односно за око три милиона евра.

Према првој оптужници, Драгин и остали се терете за продају регресираног минералног ђубрива од јула 2009. до октобра 2011. године која је вршена супротно уредбама Владе Србије.

Драгин је био девет мјесеци у притвору након хапшења у новембру 2012. послије чега му је одобрен кућни притвор.

Осим Драгина на оптуженичкој клупи је још 41 оптужени, међу којима је и власник консултантске куће Звонимир Никезић који је у јулу прошле године пуштен из притвора уз јемство од милион евра у некретнинама.

Драгин и Никезић се терете да су осмислили начин продаје регресираног ђубрива преко „Азотаре“ и препоручили људима из „Азотаре“ да тако врше продају ђубрива.

Драгин се терети за кривично дјело злоупотреба службеног положаја за коју је запријећена казна до 12 година затвора, а Никезић за кривично дјело злоупотреба положаја одговорног лица у подстрекивању за које је запријећена казна до десет година затвора.

Крајем октобра полиција је тужилаштву за организовани криминал поднијела нову кривичну пријаву против Драгина због сумње да је омогућио уношење опасних материја у Србију, њихово прерађивање и складиштење, а десетак дана раније Тужилаштво је подигло још једну оптужницу за малверзације у „Азотари“, али се на њој не налази бивши министар.

 

Ostavi poruku