Suđenje bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu i njegovim saradnicima optuženim za zloupotrebe u pančevačkoj „Azotari“ počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu. Pored Dragina je još 42 optuženih, jer je suđenje spojeno po dvije optužnice iz maja i septembra prošle godine.

Kako je rekao predsjednik sudskog vijeća Dragan Mirković, optužnica je izuzetno obimna te bi njeno čitanje moglo da potraje i dva dana. Prema jednom optuženom postupak je razdvojen zbog bolesti.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i još 20 optuženih 22. maja 2013. zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili Azotaru za oko 25 miliona evra.

U septembru je podignuta još jedna optužnica i na njoj se ne nalazi bivši ministar. Tom optužnicom grupi od 25 optuženih od kojih se troje nalazi i na prvoj optužnici, na teret se stavlja da su Azotaru oštetili za oko 350 miliona dinara, odnosno za oko tri miliona evra.

Prema prvoj optužnici, Dragin i ostali se terete za prodaju regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Dragin je bio devet mjeseci u pritvoru nakon hapšenja u novembru 2012. poslije čega mu je odobren kućni pritvor.

Osim Dragina na optuženičkoj klupi je još 41 optuženi, među kojima je i vlasnik konsultantske kuće Zvonimir Nikezić koji je u julu prošle godine pušten iz pritvora uz jemstvo od milion evra u nekretninama.

Dragin i Nikezić se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko „Azotare“ i preporučili ljudima iz „Azotare“ da tako vrše prodaju đubriva.

Dragin se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koju je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekivanju za koje je zaprijećena kazna do deset godina zatvora.

Krajem oktobra policija je tužilaštvu za organizovani kriminal podnijela novu krivičnu prijavu protiv Dragina zbog sumnje da je omogućio unošenje opasnih materija u Srbiju, njihovo prerađivanje i skladištenje, a desetak dana ranije Tužilaštvo je podiglo još jednu optužnicu za malverzacije u „Azotari“, ali se na njoj ne nalazi bivši ministar.

 

Ostavi poruku