Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozvao je svoje članove „sve Bošnjake u SAD i Kanadi, da učestvuju na demonstracijama pred Konzulatom BiH, zakazanim za četvrtak, 27. februara, na kojim će se zahtijevati ostavka generalnog konzula u Čikagu, Brane Pećanca, savjetnika Ambasade BiH u Vašingtonu Marinka Avramovića i početi bojkot usluga koje pružaju ova diplomatska predstavništva“.

U Čikagu, u kojem živi najveća srpska zajednica van matice i koja ima više od

400.000 stanovnika, 9. januara proslavljen je Dan Republike Srpske. Njegovo obilježavanje odjeknulo je među bošnjačkim strukturama u BiH, koji su odmah zatražili smjenu generalnog konzula Brane Pećanca, ali sinhronizovano i među brojnim udruženjima Bošnjaka u Čikagu koji su se odmah oglasili sa istim zahtjevom. Bošnjačka zajednica najavila je da više neće koristiti usluge konzulata, dok Pećanac ne bude smijenjen, a za 27. februar zakazane su demonstracije, na koje se Bošnjaci pozivaju putem zvaničnih sajtova udruženja i društvenih mreža.

„Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u više javnih pisama Predsjedništvu BiH i Ministarstvu poslova BiH tražio je smjenu generalnog konzula Branka Pećanca i savjetnika ambasade BiH u Vašingtonu, Marinka Avramovića zbog neprihvatljivog i uvredljivog organizovanja i izlaganja na proslavi 9. januara Dana RS u Čikagu.

Generalni konzul Branko Pećanac i njegovi sagovornici su govorili o ratu u BiH i opisali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za „krst časni i slobodu zlatnu“, te da je proslava ovog entiteta, proslava srpskog naroda i njihove religije. Gospodin Pećanac je rekao da mu je velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku. Na ovom skupu su se javno veličali i upućivale molitve za kreatore genocidnog entiteta, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojim se trenutno sudi u Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije za genocid i zločine protiv čovječnosti“, navodi se u pozivu.

Organizaciju demonstracija koordiniraće Idhan Tahirović i Siba Kikanović, saradnik Bosanko-američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju, sa sljedećim organizacijama: Bosansko-američkom kulturnom asocijacijom u Čikagu, Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institutom za istraživanje genocida Kanada, Udruženjem Kozarac, BiH Klubom (sa svojih 15 udruženja), Udruženjem Srebreničana Čikago, Udruženjem Sarajlija Čikago, Bosanskom bibliotekom Čikago, te s medijskim podrškama Radio „Naša Riječ“, mjesečnih novina „Ujedinjena Bosna“, navodi se, između ostalog, u pozivu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Osim pisama upućenih Željku Komšiću i Zlatku Lagumdžiji na internetu je pokrenuta i

on-lajn peticija za smjenu Brane Pećanca koju je do sada potpisalo 2222 Bošnjaka. Peticiju je pokrenula Siba Kikanović, jedan og organizatora protesta. O ovom događaju piše i list Čikago Tribjun, u jučerašnjem izdanju, te objavljuje pismo koje su bošnjačka udruženja uputila potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu. U pismu koja potpisuju brojna bošnjačka udruženja piše da su „generalni konzul Brane Pećanac i konzul Srbije u Čikagu Nebojša Aćimović zloupotrebili svoje funkcije identifikujući se sa srpskim ekstremnim ultranacionalističkim snagama na obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara.“ U pismu se dalje navodi, da je to najdirektnija diskriminacija protiv nesrpskog stanovništva u RS. „Oni su jasno izrazili podršku ratnim zločincima kojima se sudi pred tribunalom, te veličali genocid počinjen nad Bošnjacima.“ U pismu je navedeno da se Pećanac sam deklarisao da je učestvovao u agresiji na Bošnjake.

Sa druge strane, srpska dijaspora u Čikagu ćuti. Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu, kaže da Srbi u ovom slučaju mudro ćute, jer bi pridavanjem značaja bošnjačkim aktivnostima odradili pola posla za njih.

„Ova situacija se ponavlja svaki put kada neko kaže nešto afirmativno o Republici Srpskoj. Provokacije bošnjačkih udruženja su svakodnevna, a američka administracija više na njih ne obraća pažnju, niti je BiH u fokusu američke spoljne politike. Oni to smatraju unutrašnjim pitanjem koje bi trebalo da riješe entiteti međusobno. Bošnjaci će vjerovatno pokušati da utiču na pojedine kongresmene, da lobiraju, ali od tih najavljenih protesta ne očekujem nikakav događaj.

„Kada smo otvarali Predstavništvo u Vašintonu bilo je prijetnji i provokacija, ali na kraju to nisu mogli da spriječe. Tako će proći i ovi protesti“, zaključuje Kesić.

Ostavi poruku