Конгрес Бошњака Сјеверне Америке позвао је своје чланове „све Бошњаке у САД и Канади, да учествују на демонстрацијама пред Конзулатом БиХ, заказаним за четвртак, 27. фебруара, на којим ће се захтијевати оставка генералног конзула у Чикагу, Бране Пећанца, савјетника Амбасаде БиХ у Вашингтону Маринка Аврамовића и почети бојкот услуга које пружају ова дипломатска представништва“.

У Чикагу, у којем живи највећа српска заједница ван матице и која има више од

400.000 становника, 9. јануара прослављен је Дан Републике Српске. Његово обиљежавање одјекнуло је међу бошњачким структурама у БиХ, који су одмах затражили смјену генералног конзула Бране Пећанца, али синхронизовано и међу бројним удружењима Бошњака у Чикагу који су се одмах огласили са истим захтјевом. Бошњачка заједница најавила је да више неће користити услуге конзулата, док Пећанац не буде смијењен, а за 27. фебруар заказане су демонстрације, на које се Бошњаци позивају путем званичних сајтова удружења и друштвених мрежа.

„Конгрес Бошњака Сјеверне Америке у више јавних писама Предсједништву БиХ и Министарству послова БиХ тражио је смјену генералног конзула Бранка Пећанца и савјетника амбасаде БиХ у Вашингтону, Маринка Аврамовића због неприхватљивог и увредљивог организовања и излагања на прослави 9. јануара Дана РС у Чикагу.

Генерални конзул Бранко Пећанац и његови саговорници су говорили о рату у БиХ и описали процес стварања ентитета Република Српска као рат за „крст часни и слободу златну“, те да је прослава овог ентитета, прослава српског народа и њихове религије. Господин Пећанац је рекао да му је велика част што се борио и стварао са српским народом, српском војском, српском полицијом, Републику Српску. На овом скупу су се јавно величали и упућивале молитве за креаторе геноцидног ентитета, Радована Караџића и Ратка Младића, којим се тренутно суди у Међународном кривичном трибуналу за подручије бивше Југославије за геноцид и злочине против човјечности“, наводи се у позиву.

Организацију демонстрација координираће Идхан Тахировић и Сиба Кикановић, сарадник Босанко-америчког института за истраживање геноцида и едукацију, са сљедећим организацијама: Босанско-америчком културном асоцијацијом у Чикагу, Конгресoм Бошњака Сјеверне Америке, Институтом за истраживање геноцида Канада, Удружењем Козарац, БиХ Клубом (са својих 15 удружења), Удружењем Сребреничана Чикаго, Удружењем Сарајлија Чикаго, Босанском библиотеком Чикаго, те с медијским подршкама Радио „Наша Ријеч“, мјесечних новина „Уједињена Босна“, наводи се, између осталог, у позиву Конгреса Бошњака Сјеверне Америке. Осим писама упућених Жељку Комшићу и Златку Лагумџији на интернету је покренута и

он-лајн петиција за смјену Бране Пећанца коју је до сада потписало 2222 Бошњака. Петицију је покренула Сиба Кикановић, један ог организатора протеста. О овом догађају пише и лист Чикаго Трибјун, у јучерашњем издању, те објављује писмо које су бошњачка удружења упутила потпредсједнику САД Џозефу Бајдену. У писму која потписују бројна бошњачка удружења пише да су „генерални конзул Бране Пећанац и конзул Србије у Чикагу Небојша Аћимовић злоупотребили своје функције идентификујући се са српским екстремним ултранационалистичким снагама на обиљежавању Дана Републике Српске 9. јануара.“ У писму се даље наводи, да је то најдиректнија дискриминација против несрпског становништва у РС. „Они су јасно изразили подршку ратним злочинцима којима се суди пред трибуналом, те величали геноцид почињен над Бошњацима.“ У писму је наведено да се Пећанац сам декларисао да је учествовао у агресији на Бошњаке.

Са друге стране, српска дијаспора у Чикагу ћути. Обрад Кесић, шеф Представништва РС у Вашингтону, каже да Срби у овом случају мудро ћуте, јер би придавањем значаја бошњачким активностима одрадили пола посла за њих.

„Ова ситуација се понавља сваки пут када неко каже нешто афирмативно о Републици Српској. Провокације бошњачких удружења су свакодневна, а америчка администрација више на њих не обраћа пажњу, нити је БиХ у фокусу америчке спољне политике. Они то сматрају унутрашњим питањем које би требало да ријеше ентитети међусобно. Бошњаци ће вјероватно покушати да утичу на поједине конгресмене, да лобирају, али од тих најављених протеста не очекујем никакав догађај.

„Када смо отварали Представништво у Вашинтону било је пријетњи и провокација, али на крају то нису могли да спријече. Тако ће проћи и ови протести“, закључује Кесић.

Ostavi poruku