Rusko pripajanje krimske luke Sevastopolju Ukrajini moglo bi da se dogodi u roku od nedelju dana upozorava bivši savetnik u Kremlju.

Situacija koja podseća na trenutak kad je nacistička Nemačka aneksirala Austriju, Andrey Ilarionov tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin odbacuje upozorenja Zapada i stavlja vojsku u stanje pripravnosti. Postoje nagađanja da se svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nalazi pod ruskom zaštitom u Sevastopolju nakon što je za njim izdan nalog za hapšenje zbog optužbi za masovna ubistva.

Uz to, ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je da ne priznaje revolucionarne vlasti u Ukrajini.

„Ne razumemo šta se tamo događa. Postoji velika pretnja našim interesima i našim građanima“, kazao je.

Službeni Kijev veruje da je predsednik Putin, besan zbog progona Janukoviča, već stavlja ruske vojne snage u stanje pripravnosti. Bivši savetnik u Kremlju Ilarionov upozorava da Putin sprema aneksiju Sevastopolja koja bi mogla da se dogodi za nedelju ili najviše tri tedelje.

„Američka savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs upozorila je Putina da ne ulazi sa vojskom u Ukrajinu. Nisam siguran da će Putin uzeti u obzir to upozorenje“, kazao je Ilarionov.
Ilarionov je već ranije upozorio da Rusi žele odcepljenje onih delova Ukrajine sa većinskim ruskim stanovništvom.

„Poznato je da Putin Ukrajinu ne doživljava kao državu. Iz njihovog gledišta Ukrajina nikad više neće biti ovoliko slaba pred Rusijom, Rusija nikad neće biti ovoliko jaka kao danas, a SAD i EU nikad više neće biti toliko indiferentne prema krizi u Ukrajini“, tvrdi bivši savetnik.

Ostavi poruku