Насловна Босна и Херцеговина Куртеш: Насиље плански припремљено 7. фебруара

Куртеш: Насиље плански припремљено 7. фебруара

0

Током протеста грађана 7. фебруара у Сарајеву, испољен је недопустиво висок степен насиља, које је карактерисала изузетна агресивност појединих демонстраната према полицији и институцијама, рекао је министар унутрашњих послова Предраг Куртеш, на ванредној сједници Представничког дома Парламента ФБиХ.

Према његовим ријечима, синхронизованост напада у више бх градова указује на чињеницу да демонстрације у насилном дијелу нису биле спонтане, већ плански припремљене.

„То мора бити предмет анализе чији резултат треба да буду чињенице које ће истражни органи утврдити, а организаторе насилног дијела санкционисати“, поручио је Куртеш.

Истиче да се оправдање за насиље током демонстрација сада тражи јавно, додавши да се том дијелу жели дати легитимитет, а најчешће се наглашава очај и незадовољство оних који су чинили насиље, изреволтирани наводном бруталношћу полиције.

„Легитимитет свега што је учињено покушава се оправдати тврдњом да је паљење био једини начин да се протести учине видљивим. Први дан након протеста ултимативно је тражено пуштање свих лица, а потом да представници неформалних група морају бити укључени у истраге, укључујући и поступке процесуирања оних за које се сумња да су починили веома тешка кривична дјела“, нагласио је Куртеш.

Организациона структура полицијских снага у ФБиХ није функционална, истакао је Куртеш, и додао, да она не одговара европским стандардима полицијских организовања. Како је навео, реакција полиције је била трома и неповезана, и додао, да су полицајци 7. фебруара чинили све да спријече ескалацију насиља, а када је до ње дошло, настојали су да заштите себе и објекте.

Директор Федералне управе полиције Драган Лукач је рекао да закони у ФБиХ не регулишу у било којем смислу овакве ситуације, кризне и ванредна стања. „Све очи у ФБиХ су упрте у полицију. Има пуно разлога за то, али полиција није једина мјеродавна, надлежна и одговорна за рјешавање стања које је нарушено у разним сегментима, не само јавног реда и мира“, појаснио је Лукач.

На демонстрацијама 7. фебруара у више градова у БиХ учествовало је 19.350 особа, док је на демоснтрацијама од 5. до 20. фебруара укупно учествовало 42.442 људи.

„Сада 150 до 200 људи стоји на главној улици код Предсједништва БиХ и блокира собраћај свакодневно. Нас грађани питају – што их не склоните. Тај број се понавља већ 15 дана. МУП КС може то очистити за пет секунди. Али, да ли је то паметно или можда постижемо неке друге ефекте који ће послати неке друге поруке“, појаснио је Лукач.

Подсјетио је и да је на протестима 7. фебруара повријеђено 208 грађана и 283 полицајца, те причињена велика материјална штета. Надлежни су извршили увиђај у згради Предсједништва БиХ, а Тужилаштву је поднесен извјештај против више лица за кривично дјело тероризма у вези са кривичним дјелом напада на уставни поредак.

„Идентификован је извјестан број извршилаца који су палили, прије свега организатора и логистичара „, истакао је Лукач, додавши да је тешко прогнозирати до које мјере ће доћи сама истрага. Протести грађана на подручју ФБиХ могу се очекивати и у наредном периоду, поручио је директор ФУП-а.

 

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version