Tokom protesta građana 7. februara u Sarajevu, ispoljen je nedopustivo visok stepen nasilja, koje je karakterisala izuzetna agresivnost pojedinih demonstranata prema policiji i institucijama, rekao je ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Prema njegovim riječima, sinhronizovanost napada u više bh gradova ukazuje na činjenicu da demonstracije u nasilnom dijelu nisu bile spontane, već planski pripremljene.

„To mora biti predmet analize čiji rezultat treba da budu činjenice koje će istražni organi utvrditi, a organizatore nasilnog dijela sankcionisati“, poručio je Kurteš.

Ističe da se opravdanje za nasilje tokom demonstracija sada traži javno, dodavši da se tom dijelu želi dati legitimitet, a najčešće se naglašava očaj i nezadovoljstvo onih koji su činili nasilje, izrevoltirani navodnom brutalnošću policije.

„Legitimitet svega što je učinjeno pokušava se opravdati tvrdnjom da je paljenje bio jedini način da se protesti učine vidljivim. Prvi dan nakon protesta ultimativno je traženo puštanje svih lica, a potom da predstavnici neformalnih grupa moraju biti uključeni u istrage, uključujući i postupke procesuiranja onih za koje se sumnja da su počinili veoma teška krivična djela“, naglasio je Kurteš.

Organizaciona struktura policijskih snaga u FBiH nije funkcionalna, istakao je Kurteš, i dodao, da ona ne odgovara evropskim standardima policijskih organizovanja. Kako je naveo, reakcija policije je bila troma i nepovezana, i dodao, da su policajci 7. februara činili sve da spriječe eskalaciju nasilja, a kada je do nje došlo, nastojali su da zaštite sebe i objekte.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je rekao da zakoni u FBiH ne regulišu u bilo kojem smislu ovakve situacije, krizne i vanredna stanja. „Sve oči u FBiH su uprte u policiju. Ima puno razloga za to, ali policija nije jedina mjerodavna, nadležna i odgovorna za rješavanje stanja koje je narušeno u raznim segmentima, ne samo javnog reda i mira“, pojasnio je Lukač.

Na demonstracijama 7. februara u više gradova u BiH učestvovalo je 19.350 osoba, dok je na demosntracijama od 5. do 20. februara ukupno učestvovalo 42.442 ljudi.

„Sada 150 do 200 ljudi stoji na glavnoj ulici kod Predsjedništva BiH i blokira sobraćaj svakodnevno. Nas građani pitaju – što ih ne sklonite. Taj broj se ponavlja već 15 dana. MUP KS može to očistiti za pet sekundi. Ali, da li je to pametno ili možda postižemo neke druge efekte koji će poslati neke druge poruke“, pojasnio je Lukač.

Podsjetio je i da je na protestima 7. februara povrijeđeno 208 građana i 283 policajca, te pričinjena velika materijalna šteta. Nadležni su izvršili uviđaj u zgradi Predsjedništva BiH, a Tužilaštvu je podnesen izvještaj protiv više lica za krivično djelo terorizma u vezi sa krivičnim djelom napada na ustavni poredak.

„Identifikovan je izvjestan broj izvršilaca koji su palili, prije svega organizatora i logističara „, istakao je Lukač, dodavši da je teško prognozirati do koje mjere će doći sama istraga. Protesti građana na području FBiH mogu se očekivati i u narednom periodu, poručio je direktor FUP-a.

 

Ostavi poruku