Један од лидера опозиције у Украјини Виталиј Кличко најавио је данас да ће се кандидовати за предсједника Украјине на изборима заказаним за 25. мај.

„Бићу на листи кандидата за функцију предсједника Украјине“, рекао је лидер странке Удар новинарима у парламенту.

Украјинска Централна изборна комисија почела је да прима пријаве кандидата за пријевремене предсједничке изборе, који ће бити одржани 25. маја. Парламент је одгодио гласање о формирању владе националног јединства до четвртка, 27. фебруара, ради наставка консултација, рекао је Александр Турчинов, предсједник Скупштине и в.д. предсједника државе. Очекивало се да ће гласање бити одржано током данашње сједнице. Турчинов је рекао да ће се састати са званичницима безбједносних служби ради разговора о „опасним знацима сепаратизма“ у појединим областима.

ЕШТОН: РУСИЈА ТРЕБА ДА ПОМОГНЕ УКРАЈИНИ

Русија треба да се понаша као добар сусјед према Украјини и омогући да та земља иде напријед на начин који одабере послије тромјесечних немира и сукоба, изјавила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон. Она је

први високи страни званичник који је дошао у Кијев послије смјене предсједника Виктора Јануковича. Ештонова је рекла да ЕУ схвата потребу да Русија и Украјина имају снажне односе, али да треба послати снажну поруку о територијалном интегритету Украјине. На конференцији за новинаре, она је изразила „јаку подршку“ новим украјинским лидерима и позвала их да формирају свеобухватну владу и фокусирају се на извлачење земље из краткорочних проблема. Ештонова није предочила детаље о могућој страној финансијској помоћи, али је рекла да ће ЕУ сарађивати са ММФ-ом, напоменувши да ће та институција сама процијенити ситуацију.

ЈАНУКОВИЧ НАШАО УТОЧИШТЕ У СЕВАСТОПОЉУ?

Украјински медији су извјестили да се предсједник Викотор Јанукович, кога је опозвао парламент и за којим је издат налог за хапшење због оптужби за масовно убиство, налази у руској поморској бази у Севастопољу. Према телевизији АТР, за Јануковича је припремљен десантни брод Црноморске флоте РФ, којим ће се наводно упутити у Русију.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков рекао је да је Јанукович, послије одлуке парламента о његовој смјени у суботу, кренуо ка војном аеродрому Белбек на Криму, али да је одустао и отишао у другом смјеру послије сазнања да га тамо чекају нови шефови министарства полиције и државних безбједносних служби.

Објављујући да је за Јануковичем издат налог за хапшење, Аваков је навео да је Јанукович, у својој приватној резиденцији у региону Балаклава на Криму, окупио своје обезбеђење и рекао им да изаберу хоће ли да остану са њим. Неки су одлучили да га напусте и узели су оружје званично регистровано, да би га предали властима на Криму, навео је Аваков.

Са преосталим тјелохранитељима Јанукович је са још једним сарадником отишао из резиденције у Балаклави „са три аутомобила ка непознатој дестинацији, гасећи све системе комуникације“, навео је Аваков. Јанукович је покушао да напусти Украјину у суботу приватним авионом, а портпарол украјинске граничне службе је рекао да су његови помоћници том приликом покушали да подмите припаднике граничне полиције, што су они одбили.

Ostavi poruku