SHARE

Директор Историјског пројекта Сребреница Стефан Каргановић указао је да је модел “револуција”, које се тренутно одвијају у БиХ, Украјини и Венецуели, већ виђен и да, конкретно што се БиХ тиче, иде у једном смјеру – укидању Републике Српске.

“Намјера у БиХ је ликвидација Републике Српске и драстична промјена уставног система”, закључио је Каргановић на трибини “Украјина, БиХ и обојене револуције” одржаној вечерас на Коларчевом универзитету у Београду.

Он сматра да се Српска том унитаристичком сценарију може супроставити ако остане јединствена и не дозволи да је било ко доведе у заблуду да се иза дешавања у

ФБиХ заиста крије само социјално незадовољство и социјални бунт.

Украјински историчар Сергеј Белоус оцијенио је да се иза тзв. обојених револуција у ФБиХ и Украјини крије намјера унитаризације БиХ, односно федерализације Украјине по истом принципу – “завади па владај”.

Он је нагласио да се револуције, које се представљају као ненасилне и “наранџасте”, више не могу назвати таквим јер су, како је рекао, у Украјини “поцрвениле од крви”.

Оцијенио је да ће креатори немира и у БиХ и у Украјини тренутно направити интермецо, али да ће остати досљедни принципу “завади па владај”, који ће ускоро поново покушати примијенити.

Белоус је нагласио да вјерује да ће Република Српска успјети да се одупре покушајима унитариста, јер је “схватила на ком принципу ради механизам, који је жели прогутати”.

SHARE

Оставите одговор