Удружење грађана „Без граница Бањалука“, које се бави хуманитарним радом, а првенствено обезбјеђивањем хране за своје суграђане, настало је с циљем да окупи истомишљенике који би се бавили производњом хране за властите потребе.

„Како смо планирали да имамо вишак производа у односу на наше потребе, идеја је била да тај вишак подијелимо са људима који нису у стању ,или у могућности да себи обезбиједе основне услове за живот“, рекао је члан Удружења Александар Перендић.

Он је навео да храном коју произведу помажу и јавној кухињи, као и другим хуманитарним удружењима, те додао да су током зиме, када немају услове за производњу, у могућности да у једној акцији прикупе хране само за једну породицу.

Перендић истиче да акције нису хуманитарне, већ акције „спасавања“, наводећи да при подјели помоћи често наиђу на људе са маргине живота, који се свакодневно сусрећу са глађу.

„Број наших акција производње и прикупљања хране драстично ћемо повећати и на неколико акција седмично, због броја угрожених о којима нико не брине“, тврди Перендић.

Он истиче да је удружење очекивало више помоћи од привредника, нарочито од произвођача хране, пекара и ресторана. „Није нам јасно зашто нас одбијају маркети и ресторани, који продају готову храну, па оно што увече остане непродато бацају. Наша идеја је да ту храну прикупимо и одмах пласирамо грађанима, али за сада немамо подршке“, рекао је Перендић.

У плану је, наводи Перендић, већа производња хране за најугроженије, подизање више производних погона у околини Бањалуке, као и едукација грађана који имају услове за производњу хране, али не и потребно знање.

Ostavi poruku