Стање у Кијеву тренутно мирно. Москва сумња у легитимет нових власти и пријети ембаргом на њене пољопривредне, а можда и друге производе.

У Кијеву су данас отворене продавнице, ресторани и жељезничка станица, таксисти возе, а полиције нема на улицама, мада су се протекле ноћи чули пуцњи, јавио је дописник Итар-Таса.

Ова земља се, међутим, као посљедицом крвавих немира и дугогодишње рецесије, суочава са пријетњом брзог банкрота, али и наговијештеним ембаргом Русије на њене пољопривредне, а можда и друге производе.

Истовремено, руски премијер Дмитриј Медведев је изјавио да његова влада гаји озбиљне сумње у легитимитет оних који су дошли на власт у Украјини након опозива предсједника Виктора Јануковича, додавши да чињеница да су неке државе признале такво стање представља „одступање од нормале“. Руски МИП је оцијенио да се украјински мировни споразум користи као параван за отимање власти и да ново украјинско вођство користи „терористичке методе“ у примјени притиска на неистомишљенике, укључујући оне на Криму и истоку Украјине.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун изјавио је данас да треба сачувати јединство и територијални интегритет Украјине и послао изасланика у Кијев. Француски министар спољних послова Лоран Фабијус апеловао је

на Русију да настави са пружањем финансијске помоћи Украјини, јер је погођена политичком кризом и „нема времена за губљење“.

Грчки министар спољних послова Евангелос Венизелос предложио је одржавање међународне конференције уз учешће Европске уније, Русије и финансијских институција, да би се избјегао банкрот Украјине.

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер упозорио је да жеља за осветом не смије дефинисати политику нове украјинске власти и да будуће политичке вође морају зауставити ескалацију насиља, тражити дијалог и тежити хармонији политичких партија и региона.

САД: ЈАНУКОВИЧ НЕ ВОДИ ЗЕМЉУ АКТИВНО

САД нису потврдиле да привременог лидера Олександера Турчинова сматрају легитимним предсједником, наводећи да Виктор Јанукович „тренутно не води земљу активно“. Јанукович се наводно налази на Криму, проруској области Украјине, пренио је АП.

Представник Бијеле куће Џеј Карни је рекао да Бијела кућа сматра да је украјински парламент „законски изабрао свог новог предсједника“ и да подржава напоре да се политичка ситуација стави под контролу и обезбиједи рад владиних институција.

На питање да ли САД сматрају тиме Турчинова легитимним вођом Украјине, Карни је одговорио да Вашингтон сматра да је „он изабрани вођа парламента“.

Турчинов је предсједник украјинске Врховне раде (скупштине) који је привремено преузео дужности предсједника државе након што је у парламенту изгласан опозив Јануковича и што су расписани парламентарни избори за 25. мај.

Он је истакао да САД вјерују да предсједник Русије Владимир Путин, с којим је његов амерички колега Барак Обама разговаро о украјинској кризи у петак, има интерес да обезбиједи мирну транзицију власти у Кијеву.

„Нема противрјечношти у томе да Украјина и украјински народ одлуче да иду у даље европске интеграције, а да при том задрже снажне историјске и економске односе с Русијом. Сматрамо да је то сасвим одговарајуће“, рекао је он.

 

Ostavi poruku