Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra otišla je iz Bangkoka u kojem traju višemjesečni antivladini protesti i nalazi se na udaljenoj lokaciji.

To je potvrđeno iz njenog kabineta, ali nije navedeno na kojoj se lokaciji ona nalazi.

Nije poznato ni koliko dana Jingluk obavlja svoje dužnosti van prijestonice, prenijela je agencija Rojters, koja je navela da je posljednji put ona viđena u javnosti u Bangkoku prije skoro nedjelju dana, a trebalo bi da prisustvuje saslušanju u vezi optužbi za korupciju u četvrtak u Bangkoku.

Ministar spoljnih poslova Surapong Tovičakčajkul rekao je da će Jingluk sutra održati sastanak kabineta, najvjerovatnije van prijestonice.

Protesti, koji traju već četiri mjeseca, u posljednje vrijeme obilježeni su sve češćim pucnjavama i eksplozijama, a demonstranti su uporni u zahtjevu da premijerka Jingluk podnese ostavku.

Time bi se smanjio uticaj njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji po mišljenju mnogih građana ima stvarnu moć u zemlji, prenijela je agencija Rojters.

Srednja klasa i monarhistički establišment u Bangkoku već osam godina su u sukobu sa, uglavnom, siromašnijim stanovnicima ruralnih oblasti koji su pristalice premijerke Jingluk Šinavatre i njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Demonstranti optužuju Šinavatrinu porodicu za korupciju i nepotizam.

Ostavi poruku