Премијерка Тајланда Јинглук Шинаватра отишла је из Бангкока у којем трају вишемјесечни антивладини протести и налази се на удаљеној локацији.

То је потврђено из њеног кабинета, али није наведено на којој се локацији она налази.

Није познато ни колико дана Јинглук обавља своје дужности ван пријестонице, пренијела је агенција Ројтерс, која је навела да је посљедњи пут она виђена у јавности у Бангкоку прије скоро недјељу дана, а требало би да присуствује саслушању у вези оптужби за корупцију у четвртак у Бангкоку.

Министар спољних послова Сурапонг Товичакчајкул рекао је да ће Јинглук сутра одржати састанак кабинета, највјероватније ван пријестонице.

Протести, који трају већ четири мјесеца, у посљедње вријеме обиљежени су све чешћим пуцњавама и експлозијама, а демонстранти су упорни у захтјеву да премијерка Јинглук поднесе оставку.

Тиме би се смањио утицај њеног брата, бившег премијера Таксина Шинаватре, који по мишљењу многих грађана има стварну моћ у земљи, пренијела је агенција Ројтерс.

Средња класа и монархистички естаблишмент у Бангкоку већ осам година су у сукобу са, углавном, сиромашнијим становницима руралних области који су присталице премијерке Јинглук Шинаватре и њеног брата, бившег премијера Таксина Шинаватре који је свргнут у војном пучу 2006. године.

Демонстранти оптужују Шинаватрину породицу за корупцију и непотизам.

Ostavi poruku