Skupština Turske usvojila je danas većinom glasova zakon kojim se pooštrava kontrola vlade nad pravosuđem poslije maratonske sjednice na kojoj su „sijevale“ i pesnice između poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i opozicije.

Tokom 20-časovne debate sinoć je poslaniku glavne opozicione Republikanske narodne partije Aliju Ihsanu Kokturku slomljen nos, a poslaniku AKP Bajramu Ozdželiku prst, izvještava Frans pres.

„Ovaj zakon je jasan pokazatelj da vladajuća AKP pokušava da rekonstrukcijom pravosuđa obuhvati istragu o korupciji“, rekao je poslanik CHP Ajkan Ajdemir.

Zakon Ministarstvu pravde povjerava kontrolu nad sudijama i tužiocima, izvještavaju agencije, dodajući da, između ostalog, Ministarstvo dobija šira ovlašćenja kada je riječ o i imenovanju sudija i tužilaca, a ministar dobija ovlašćenja da pokreće istrage protiv Visokog savjeta sudstva i tužilaca, kao i pravo da stavlja različita pitanja na dnevni red tog tijela.

Razlog za inicijativu o tome da se pojača nadzor nad pravosudnim sistemom je korupcionaški skandal krajem prošle godine. Opozicija optužuje vladu da ograničava nezavisnost sudstva i tvrdi da su predložene reforme pravosuđa „vladin manevar“ kako bi se ograničile posljedice skandala u kom su umiješani bliski saradnici premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Vlada tvrdi da je taj skandal rezultat postupanja „zavjerenika“ koji su prodrli u policiju i pravosuđe, radi podrivanja pozicije vlade.

Zbog opozicionih kritika Erdogan je pristao da „zamrzne“ neke dijelove zakona, upozoravajući da, ako bude neophodno, te odredbe mogu biti ponovo stavljene na glasanje u parlamentu. Agencije navode da ovo nije prvi kontroverzan zakon usvojen nakon skandala, pošto je parlament odobrio prijedlog da se pojača kontrola nad internetom.

U petak se saznalo da su tokom istrage o sumnjama u korupciju na višim nivoima vlasti tužioci ispitali Erdoganovog sina, Bilala. Istraga o korupciji je najveći izazov Erdoganovoj 11-godišnjoj vladi uoči lokalnih izbora u martu. Zakon je usvojen jutros sa 210 glasova za i 28 protiv, a da bi stupio na snagu zakon treba da potpiše predsjednik Turske Abdulah Gul.

Ostavi poruku