Скупштина Турске усвојила је данас већином гласова закон којим се пооштрава контрола владе над правосуђем послије маратонске сједнице на којој су „сијевале“ и песнице између посланика владајуће Партије правде и развоја (АКП) и опозиције.

Током 20-часовне дебате синоћ је посланику главне опозиционе Републиканске народне партије Алију Ихсану Коктурку сломљен нос, а посланику АКП Бајраму Озџелику прст, извјештава Франс прес.

„Овај закон је јасан показатељ да владајућа АКП покушава да реконструкцијом правосуђа обухвати истрагу о корупцији“, рекао је посланик ЦХП Ајкан Ајдемир.

Закон Министарству правде повјерава контролу над судијама и тужиоцима, извјештавају агенције, додајући да, између осталог, Министарство добија шира овлашћења када је ријеч о и именовању судија и тужилаца, а министар добија овлашћења да покреће истраге против Високог савјета судства и тужилаца, као и право да ставља различита питања на дневни ред тог тијела.

Разлог за иницијативу о томе да се појача надзор над правосудним системом је корупционашки скандал крајем прошле године. Опозиција оптужује владу да ограничава независност судства и тврди да су предложене реформе правосуђа „владин маневар“ како би се ограничиле посљедице скандала у ком су умијешани блиски сарадници премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

Влада тврди да је тај скандал резултат поступања „завјереника“ који су продрли у полицију и правосуђе, ради подривања позиције владе.

Због опозиционих критика Ердоган је пристао да „замрзне“ неке дијелове закона, упозоравајући да, ако буде неопходно, те одредбе могу бити поново стављене на гласање у парламенту. Агенције наводе да ово није први контроверзан закон усвојен након скандала, пошто је парламент одобрио приједлог да се појача контрола над интернетом.

У петак се сазнало да су током истраге о сумњама у корупцију на вишим нивоима власти тужиоци испитали Ердогановог сина, Билала. Истрага о корупцији је највећи изазов Ердогановој 11-годишњој влади уочи локалних избора у марту. Закон је усвојен јутрос са 210 гласова за и 28 против, а да би ступио на снагу закон треба да потпише предсједник Турске Абдулах Гул.

Ostavi poruku