Опозициони делегати из Женеве нашли се на „листи терориста“ владе у Дамаску. Заплењена њихова имовина. Та одлука нема везе са женевском конференцијом, поручују из владе.

Сиријске власти су додале опозиционе делегате који су учествовали на мировним преговорима у Женеви на „листу терориста“ и заплениле њихову имовину, саопштили су дипломатски извори и преговарачи из редова опозиције.

Опозициона делегација сазнала је за ту одлуку тек када је примерак листе из сиријског Mинистарства правде доспео на један опозициони вебсајт, навели су ти извори, преноси Ројтерс.

У меморандуму министарства се наводи да је имовина заплењена на основу закона о антитероризму из 2012.

То ће додатно изазвати незадовољство припадника опозиције и њихових међународних присталица након што је данас неуспешно завршена друга рунда мировних преговора у Женеви, наводи Ројтерс.

Један дипломата је изјавио да су опозициони преговарачи тек пре неколико дана сазнали да је већина њих стављена на „листу терориста“ састављену од 1.500 активиста и побуњеника који су против режима председника Башара ел Асада.

На питање зашто је Дамаск ставио чланове опозиције на листу терориста и замрзнуо њихове банковне рачуне, делегат сиријске владе Башар eл Џафари је рекао: „Ви покушавате да ме застрашите, али нећете успети“, преносиРојтерс.

Додао је да је та одлука донета два месеца пре него што су почели преговори у Женеви и да то нема никакве везе са женевском конференцијом.

„Ко год одбије да се бори против тероризма представља његов део“, рекао је Џафари.

Један од опозиционих делегата Ахмад Џакал изјавио је: „Режим жели да докаже да може да допре до нас лично. У таквом болесном размишљању свако ко му се противи је издајник и терориста“, наводи Ројтерс.

Будућност преговарачког процеса сиријске власти и опозиције од данас је под знаком питања, јер су после получасовног, кратког и напетог састанка у Женеви, преговори обустављени, а да није нађен начин за излазак из ћорсокака који последњих година оптерећује ову земљу.

На састанку су доминирали различити ставови око тога како решити питање насиља и политичке транзиције, а мишљења, судећи према извештајима, нису ништа ближа него раније. Мапа пута за остваривање мира у Сирији која није спроведена договерена је на првој мировној конференцији, познатој под називом „Женева 1“.

Ostavi poruku