Opozicioni delegati iz Ženeve našli se na „listi terorista“ vlade u Damasku. Zaplenjena njihova imovina. Ta odluka nema veze sa ženevskom konferencijom, poručuju iz vlade.

Sirijske vlasti su dodale opozicione delegate koji su učestvovali na mirovnim pregovorima u Ženevi na „listu terorista“ i zaplenile njihovu imovinu, saopštili su diplomatski izvori i pregovarači iz redova opozicije.

Opoziciona delegacija saznala je za tu odluku tek kada je primerak liste iz sirijskog Ministarstva pravde dospeo na jedan opozicioni vebsajt, naveli su ti izvori, prenosi Rojters.

U memorandumu ministarstva se navodi da je imovina zaplenjena na osnovu zakona o antiterorizmu iz 2012.

To će dodatno izazvati nezadovoljstvo pripadnika opozicije i njihovih međunarodnih pristalica nakon što je danas neuspešno završena druga runda mirovnih pregovora u Ženevi, navodi Rojters.

Jedan diplomata je izjavio da su opozicioni pregovarači tek pre nekoliko dana saznali da je većina njih stavljena na „listu terorista“ sastavljenu od 1.500 aktivista i pobunjenika koji su protiv režima predsednika Bašara el Asada.

Na pitanje zašto je Damask stavio članove opozicije na listu terorista i zamrznuo njihove bankovne račune, delegat sirijske vlade Bašar el Džafari je rekao: „Vi pokušavate da me zastrašite, ali nećete uspeti“, prenosiRojters.

Dodao je da je ta odluka doneta dva meseca pre nego što su počeli pregovori u Ženevi i da to nema nikakve veze sa ženevskom konferencijom.

„Ko god odbije da se bori protiv terorizma predstavlja njegov deo“, rekao je Džafari.

Jedan od opozicionih delegata Ahmad Džakal izjavio je: „Režim želi da dokaže da može da dopre do nas lično. U takvom bolesnom razmišljanju svako ko mu se protivi je izdajnik i terorista“, navodi Rojters.

Budućnost pregovaračkog procesa sirijske vlasti i opozicije od danas je pod znakom pitanja, jer su posle polučasovnog, kratkog i napetog sastanka u Ženevi, pregovori obustavljeni, a da nije nađen način za izlazak iz ćorsokaka koji poslednjih godina opterećuje ovu zemlju.

Na sastanku su dominirali različiti stavovi oko toga kako rešiti pitanje nasilja i političke tranzicije, a mišljenja, sudeći prema izveštajima, nisu ništa bliža nego ranije. Mapa puta za ostvarivanje mira u Siriji koja nije sprovedena dogoverena je na prvoj mirovnoj konferenciji, poznatoj pod nazivom „Ženeva 1“.

Ostavi poruku