Ministarstvo spoljnih poslova prosledilo je instrukciju ambasadoru Vesku Garčeviću da predstavnicima Tribunala za ratne zločine u Hagu predoči stavove Vlade Crne Gore u vezi sa izjavom tužilaštva o genocidnom delu Njegoša.

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova naložilo je svom ambasadoru u Hagu da predstavnicima Haškog tribunala predoči stavove Vlade Crne Gore u vezi sa izjavom tužilaštva o genocidnom delu Njegoša.

Tužiteljka Katrina Gustavson citirala je stihove iz „Gorskog vijenca“ na suđenju Radovanu Karadžiću tokom ispitivanja svedoka odbrane Gojka Kličkovića koji je u svedočenju pomenuo da se nekadašnji predsednik Republike Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini često pozivao na taj Njegošev spev.

U odgovorima iz Vlade na pitanje podgoričkog Dana navodi se da je ambasador Crne Gore u Holandiji Vesko Garčević zadužen da se sastane sa predstavnicima Tribunala i predoči im stavove Podgorice u vezi sa Njegošem.

„Ministarstvo spoljnih poslova prosledilo je odgovarajuću instrukciju ambasadoru Crne Gore u Holandiji Vesku Garčeviću koji je već stupio u kontakt sa visokim predstavnicima Tribunala. Na sastanaku koji je dogovoren, očekujemo potvrdu termina, visokim predstavnicima Tribunala biće predočeni stavovi Vlade Crne Gore u vezi sa izjavom
tužiteljke“, kaže se u odgovorima Vlade.

Zastupnica optužbe u Haškom tribulanu Katrina Gustavson citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se – u slobodnom prevodu sa engleskog – poziva na „čišćenje naše zemlje od nevernika“ i kaže da „naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni“.

Po tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio „poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana“.

Ostavi poruku