SHARE

Министарство спољних послова проследило је инструкцију амбасадору Веску Гарчевићу да представницима Трибунала за ратне злочине у Хагу предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Црногорско министарство спољних послова наложило је свом амбасадору у Хагу да представницима Хашког трибунала предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Тужитељка Катрина Густавсон цитирала је стихове из “Горског вијенца” на суђењу Радовану Караџићу током испитивања сведока одбране Гојка Кличковића који је у сведочењу поменуо да се некадашњи председник Републике Српске током рата у Босни и Херцеговини често позивао на тај Његошев спев.

У одговорима из Владе на питање подгоричког Дана наводи се да је амбасадор Црне Горе у Холандији Веско Гарчевић задужен да се састане са представницима Трибунала и предочи им ставове Подгорице у вези са Његошем.

“Министарство спољних послова проследило је одговарајућу инструкцију амбасадору Црне Горе у Холандији Веску Гарчевићу који је већ ступио у контакт са високим представницима Трибунала. На састанаку који је договорен, очекујемо потврду термина, високим представницима Трибунала биће предочени ставови Владе Црне Горе у вези са изјавом
тужитељке”, каже се у одговорима Владе.

Заступница оптужбе у Хашком трибулану Катрина Густавсон цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се – у слободном преводу са енглеског – позива на “чишћење наше земље од неверника” и каже да “наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени”.

По тумачењу тужитељке Густавсон, то је био “позив на етничко чишћење земље од Муслимана”.

SHARE

Оставите одговор