САД су распоредиле разарач балистичких пројектила у Шпанији ради јачања противракетног штита у Европу, али је тај потез, који је наводно учињен ради отклањања пријетње од Ирана, изазвао и спекулације о могућем повлачењу Русије из Споразума за ограничење броја стратешких нуклеарних ракета /СТАРТ/.
Вијест о распоређивању разарача „Доналд Кук“ опремљеног са интегрисаним борбеним системом „Егеј“ објавио је амерички министар одбране Чак Хејгел на Самиту о безбједности у Минхену.

Он је најавио да ће у наредне двије године још три разарача опремљена истим системом противракетне одбране придружити напорима за заштиту чланица НАТО на европском континенту.

Званичник руског Министарства иностраних послова Михаил Уљанов упозорио је да би Русија, уколико САД наставе да јачају своје противракетне способности путем противракетних система у Европи, могла да буде приморана да се повуче из СТАРТ-а.

„Забринути смо да САД наставља да јача своје противракетне способности без разматрања руских интереса и забринутости. Таква политика може нарушити стратешку стабилност и довести до ситуације у којој би Русија била приморана да искористи своје право повлачења из СТАРТ-а“, рекао је Уљанов.

САД и Русија потписале су нови СТАРТ у априлу 2010. године а на снагу је, послије ратификације, ступио у фебруару 2011. године. Планирано је да траје најмање до 2021. године.

Leave a Reply