SAD su rasporedile razarač balističkih projektila u Španiji radi jačanja protivraketnog štita u Evropu, ali je taj potez, koji je navodno učinjen radi otklanjanja prijetnje od Irana, izazvao i spekulacije o mogućem povlačenju Rusije iz Sporazuma za ograničenje broja strateških nuklearnih raketa /START/.
Vijest o raspoređivanju razarača „Donald Kuk“ opremljenog sa integrisanim borbenim sistemom „Egej“ objavio je američki ministar odbrane Čak Hejgel na Samitu o bezbjednosti u Minhenu.

On je najavio da će u naredne dvije godine još tri razarača opremljena istim sistemom protivraketne odbrane pridružiti naporima za zaštitu članica NATO na evropskom kontinentu.

Zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Mihail Uljanov upozorio je da bi Rusija, ukoliko SAD nastave da jačaju svoje protivraketne sposobnosti putem protivraketnih sistema u Evropi, mogla da bude primorana da se povuče iz START-a.

„Zabrinuti smo da SAD nastavlja da jača svoje protivraketne sposobnosti bez razmatranja ruskih interesa i zabrinutosti. Takva politika može narušiti stratešku stabilnost i dovesti do situacije u kojoj bi Rusija bila primorana da iskoristi svoje pravo povlačenja iz START-a“, rekao je Uljanov.

SAD i Rusija potpisale su novi START u aprilu 2010. godine a na snagu je, poslije ratifikacije, stupio u februaru 2011. godine. Planirano je da traje najmanje do 2021. godine.

Ostavi poruku