Део ауто-пута од Новог Сада до Суботице и даље је затворен, али су сви путници који су били завејани на овој деоници, њих око 200, евакуисано је и смештено на топло, казао је начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Горан Николић.

Николић је казао да је остало још свега неколико возила, док су 52 возила и три аутобуса евакуисана тако што је саобраћај преусмерен на супротну траку аутопута. Како је објаснио, у спасавању је учествовало 100 спасилаца и око 30 жандарма. Николић је казао да проблем тренутно прави ледена киша која пада на подручју Суботице.

8.30 – Жандармерија је почела евакуацију путника из међународног воза који је блокиран код Врбаса. „Путници се добро осећају“, рекао је Марић и навео да се ради о 39 путника међу којима је и једно дете. На прузи Београд-Суботица, између Змајева и Врбаса, због завејане теретне локомотиве, блокирана су два међународна воза на релацији Београд-Будимпешта, односно Будимпешта-Београд. У железницама Србије кажу да укупно има око 100 путника. Спасиоци и жандарми препешачили су око шест километара да би дошли до ове композиције.

 

У току ноћи је извучено 188 особа, 49 возила и три аутобуса, а ослобађање траје и даље, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

„Целе ноћи је Војска Србије, Жандармерија, Сектор за ванредне ситауције и Сектор за путеве Србије водило је борбу за ослобађање возила при чему је ангажовано 48 машина“, рекао је Марић.
„На лицу места био је министар саобраћаја Александар Антић, државни секретари МУП и одбране Вања Вукић и Зоран Ђорђевић“, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП.

Према његовим речима, највећи део извучених је смештен у Малом Иђошу и Фекетићу, а међу нима има и страних држављана.Војска рашчишћава део Бачке Тополе, а у току је и акција Жандармерије и Сектора за ванредне ситуације на магистралној прузи Београд-Нови Сад-Суботица где су између Змајева и Врбаса заустављена два међуанродна воза, рекао је Марић.

Прекид железничког саобраћаја због снежних наноса

Због снежних наноса и снажног ветра између Змајева и Врбаса тренутно је у прекиду железнички саобраћај на магистрали Београд – Нови Сад – Суботица, изјавио је директор Медија центра Железница Србије Ненад Станисављевић.
„Због временских неприлика на прузи стоје два међународна воза и то од поноћи воз који је синоћ кренуо из Београда за Будимпешту, а јутрос од 4.00 сата воз који из Будимпесте саобраћаја за Београд, рекао је Станисављевић прецизирајући да у оба воза има по 50-ак путника и сви су добро.

Он је рекао да су стручне службе Железнице Србије на терену, а на лице места довезене су додатне локомотиве, али за сада ни по две локомотиве нису успеле да покрену ове међународне путницке возове.“Тренутно се на терену траже решења како би се саобраћај што пре успоставио“, рекао је Стефановић додајући да ситуацију компликују и две теретне гарнитуре које стоје на овом делу пруге и не могу да се покрену“.

Ostavi poruku