Deo auto-puta od Novog Sada do Subotice i dalje je zatvoren, ali su svi putnici koji su bili zavejani na ovoj deonici, njih oko 200, evakuisano je i smešteno na toplo, kazao je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

Nikolić je kazao da je ostalo još svega nekoliko vozila, dok su 52 vozila i tri autobusa evakuisana tako što je saobraćaj preusmeren na suprotnu traku autoputa. Kako je objasnio, u spasavanju je učestvovalo 100 spasilaca i oko 30 žandarma. Nikolić je kazao da problem trenutno pravi ledena kiša koja pada na području Subotice.

8.30 – Žandarmerija je počela evakuaciju putnika iz međunarodnog voza koji je blokiran kod Vrbasa. „Putnici se dobro osećaju“, rekao je Marić i naveo da se radi o 39 putnika među kojima je i jedno dete. Na pruzi Beograd-Subotica, između Zmajeva i Vrbasa, zbog zavejane teretne lokomotive, blokirana su dva međunarodna voza na relaciji Beograd-Budimpešta, odnosno Budimpešta-Beograd. U železnicama Srbije kažu da ukupno ima oko 100 putnika. Spasioci i žandarmi prepešačili su oko šest kilometara da bi došli do ove kompozicije.

 

U toku noći je izvučeno 188 osoba, 49 vozila i tri autobusa, a oslobađanje traje i dalje, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

„Cele noći je Vojska Srbije, Žandarmerija, Sektor za vanredne sitaucije i Sektor za puteve Srbije vodilo je borbu za oslobađanje vozila pri čemu je angažovano 48 mašina“, rekao je Marić.
„Na licu mesta bio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić, državni sekretari MUP i odbrane Vanja Vukić i Zoran Đorđević“, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP.

Prema njegovim rečima, najveći deo izvučenih je smešten u Malom Iđošu i Feketiću, a među nima ima i stranih državljana.Vojska raščišćava deo Bačke Topole, a u toku je i akcija Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije na magistralnoj pruzi Beograd-Novi Sad-Subotica gde su između Zmajeva i Vrbasa zaustavljena dva međuanrodna voza, rekao je Marić.

Prekid železničkog saobraćaja zbog snežnih nanosa

Zbog snežnih nanosa i snažnog vetra između Zmajeva i Vrbasa trenutno je u prekidu železnički saobraćaj na magistrali Beograd – Novi Sad – Subotica, izjavio je direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.
„Zbog vremenskih neprilika na pruzi stoje dva međunarodna voza i to od ponoći voz koji je sinoć krenuo iz Beograda za Budimpeštu, a jutros od 4.00 sata voz koji iz Budimpeste saobraćaja za Beograd, rekao je Stanisavljević precizirajući da u oba voza ima po 50-ak putnika i svi su dobro.

On je rekao da su stručne službe Železnice Srbije na terenu, a na lice mesta dovezene su dodatne lokomotive, ali za sada ni po dve lokomotive nisu uspele da pokrenu ove međunarodne putnicke vozove.“Trenutno se na terenu traže rešenja kako bi se saobraćaj što pre uspostavio“, rekao je Stefanović dodajući da situaciju komplikuju i dve teretne garniture koje stoje na ovom delu pruge i ne mogu da se pokrenu“.

Ostavi poruku