Просвјетна инспекција у Србији кренула је у озбиљну акцију затварања нелегалних истурених одјељења факултета из БиХ и Брчко дистрикта у Србији, као и у контролу фалсификованих диплома, потврдио је начелник Просвјетне инспекције Велимир Тмушић.

Тмушић је додао да ће наредне школске године сва одјељења тог типа бити затворена.

Он је за „Вечерње новости“ рекао да је инспекција већ затворила нека одјељења у Новом Пазару, а да тренутно провјерава она на подручју Чачка.

„Кренули смо из Новог Пазара, где смо затворили Интернационални универзитет из Брчког и Фармацеутско-здравствени из Травника. Оба су била у једној приватној кући. Следећа локација био је Чачак. Ту је надзор у току, а највероватније ће уследити и казне“, истакао је Тмушић.

На посљедњој сједници Сената Универзитета у Београду кључна тема била је студирање у Брчком, јер се зна да је у дистрикту и на недавно затвореном Европском универзитету дипломатско знање стекло више стотина држављана Србије, који при том, како се претпоставља, често нису ни прешли границу.

Као посебан проблем на Сенату је истакнуто утврђивање броја диплома стечених у Републици Српској, јер за њих у Србији није потребна нострификација.

Ostavi poruku