Замјеник главног уредника листа „Дан“ Никола Марковић поднио је кривичну пријаву против црногорског министра правде Душка Марковића и тражио да му се одреди притвор, јер је 2004. године као свједок прећутао чињенице које су му биле познате о убиству власника листа „Дан“ Душка Јовановића.

Позивајући се на Кривични закон, Никола Марковић је подсјетио тужилаштво да релативна застарјелост за кривично дјело помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела наступа 14. септембра, те тражи да се због тога предузму хитни кораци да би се Душку Марковићу, који је и потпредсједник Владе Црне Горе, што прије скинуо имунитет и да би био притворен, због могућности бјекства.

Према писању црногорских медија, у пријави се наводи да Душко Марковић у септембру 2004. године пред истражним судијом Радомиром Ивановићем није саопштио све што зна о убиству власника листа „Дан“, а што му је било познато као тадашњем помоћнику министра унутрашњих послова, односно руководиоцу Службе државне безбједности.

„Прије саслушања истражни судија га је опоменуо и упозорио да је дужан да говори истину и да не смије ништа прећутати. Осим тога, пријављени је као руководилац службе задужене за откривање кривичних дјела и њихових извршилаца, био свјестан да прећуткивањем битних чињеница у вези са истрагом тешког убиства директно помаже да сви извршиоци и налогодавци не буду откривени“, наводи се у пријави.

Као доказ приложен је снимак емисије „Начисто“ Телевизије „Вијести“ у којој Душко Марковић тврди да је некадашња тајна служба имала информације да је Јовановићева безбједност била угрожена, прије него је убијен.

Тада је рекао и да су о томе обавјештавали надређеног – бившег министра полиције Андрију Јовићевића „да се о томе поведе више рачуна“.

Власник и главни и одговорни уредник „Дана“ Душко Јовановић убијен је испред редакције овог листа 27. маја 2004. године, а за тај злочин до сада је осуђен на 18 година затвора само Дамир Мандић, као саучесник у убиству.

До данас нису откривени убица и налогодавац Јовановићевог убиства. /

Ostavi poruku