Upravljački tim za uspostavljanje zajednice srpskih opština, gradonačelnici i predstavnici lokalnih samouprava sa sjevera Kosova zatražili su večeras od predstavnika međunarodne zajednice da što hitnije oslobode lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića kako bi se branio sa slobode.

„Dalje zadržavanje Ivanovića u pritvoru bez jasnih saopštenja, obrazloženja i optužžbi dovodi do destabilizacije i narušavanja odnosa između Beograda i Prištine“, navodi u saopštenju Upravljački tim.

Oni su upozorili da ovakvim aktom međunarodna zajednica šalje poruku koja izaziva nepovjerenje kod srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i da nikome nije u interesu da dođe do destabilizacije, pogotovo ne u jeku predizbornih aktivnosti.

„Za sve negativne posledice koje budu proizišle iz pritvaranja Ivanovića, odgovornost će snositi upravo predstavnici međunarodne zajednice. Ovaj čin svakako nije u duhu pomirenja, razumevanja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, navodi se u saopštenju.

Iz Upravljačkog tima ističu da Srbi sa sjevera Kosova i Metohije neće pribjeći nasilju, blokadama, niti biti faktor nestabilnosti, što su pokazali i sinoć mirnim protestom u Kosovskoj Mitrovici.

„Takođe, ne razumemo postupak pritvaranja Ivanovića u pritvorsku jedinicu u Prištini. Ukoliko međunarodna zajednica nema sluha za pravo i zakone, onda zahtevamo da se Ivanović odmah prebaci u pritvorsku jedinicu na severu Kosova“, dodaje se u saopštenju.

Ističući da je pred Srbima i Albancima dug proces normalizacije odnosa, iz Upravljačkog tima navode da ovim činom predstavnici međunarodne zajednice umjesto da pomognu normalizaciji, postaju jedan od ključnih faktora destabilizacije.

„Nadamo se da će predstavnici međunarodne zajednice odlučiti da poštuju prava i zakone i puste Ivanovića da se brani sa slobode, apelujemo na građane da ostanu mirni i dostojanstveni pokazujući na taj način rešenost za nalaženje mirnog rešenja novonastale situacije“, navodi se u saopštenju.

Međunarodni sudija Osnovnog suda u Mitrovici odredio je rano jutros jednomjesečni pritvor Ivanoviću, koji je osumnjičen za navodne ratne zločine i teško ubistvo.

Ivanović je rano jutros odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu.

Ostavi poruku