Управљачки тим за успостављање заједнице српских општина, градоначелници и представници локалних самоуправа са сјевера Косова затражили су вечерас од представника међународне заједнице да што хитније ослободе лидера Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића како би се бранио са слободе.

„Даље задржавање Ивановића у притвору без јасних саопштења, образложења и оптужžби доводи до дестабилизације и нарушавања односа између Београда и Приштине“, наводи у саопштењу Управљачки тим.

Они су упозорили да оваквим актом међународна заједница шаље поруку која изазива неповјерење код српске заједнице на Косову и Метохији и да никоме није у интересу да дође до дестабилизације, поготово не у јеку предизборних активности.

„За све негативне последице које буду произишле из притварања Ивановића, одговорност ће сносити управо представници међународне заједнице. Овај чин свакако није у духу помирења, разумевања и нормализације односа Београда и Приштине“, наводи се у саопштењу.

Из Управљачког тима истичу да Срби са сјевера Косова и Метохије неће прибјећи насиљу, блокадама, нити бити фактор нестабилности, што су показали и синоћ мирним протестом у Косовској Митровици.

„Такође, не разумемо поступак притварања Ивановића у притворску јединицу у Приштини. Уколико међународна заједница нема слуха за право и законе, онда захтевамо да се Ивановић одмах пребаци у притворску јединицу на северу Косова“, додаје се у саопштењу.

Истичући да је пред Србима и Албанцима дуг процес нормализације односа, из Управљачког тима наводе да овим чином представници међународне заједнице умјесто да помогну нормализацији, постају један од кључних фактора дестабилизације.

„Надамо се да ће представници међународне заједнице одлучити да поштују права и законе и пусте Ивановића да се брани са слободе, апелујемо на грађане да остану мирни и достојанствени показујући на тај начин решеност за налажење мирног решења новонастале ситуације“, наводи се у саопштењу.

Међународни судија Основног суда у Митровици одредио је рано јутрос једномјесечни притвор Ивановићу, који је осумњичен за наводне ратне злочине и тешко убиство.

Ивановић је рано јутрос одведен у Приштину у притворску јединицу.

Ostavi poruku