Социјалдемократе у Европском парламенту предложиле су високог представника за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон, предсједника Владе Србије Ивицу Дачића и премијера самопроглашеног Косова Хашима Тачија за Нобелову награду за мир, пренио је данас њемачки „Еуроактив“.

„Напори за нормализовање односа Београда и Приштине су без преседана и створили су могућност за дуготрајни мир и сарадњу“, наводи се у писму групе социјалдемократа предсједавајућем Одбора за додјелу Нобелове награде за мир Торбјорну Јагланду.

Слично писмо са приједлогом Нобеоловом комитету средином децембра упутили су и чланови америчког Конгреса из кокуса који заступа албанске интересе, јавили су београдски медији.

Социјалистичка партија Србије /СПС/ поздравила је одлуку социјалдемократа у Европском парламенту да подрже кандидатуру лидера те странке Ивице Дачића за добијање Нобелове награде.

У саопштењу из СПС-а оцијењено је да су европски социјалисти препознали и подржали „храброст, одважност и државничку мудрост Дачића, коју је исказао током преговора са представницима Приштине и Европске уније у решавању животних проблема грађана на Косову и Метохији, успостављању мира и стварању услова за нормалан живот, рад и бољу будућност“.

Ostavi poruku