Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је протекла година била изазовна, али да није била најтежа нити најнеизвјеснија, како то тврди опозиција.
„Република Српска је у 2013. години доказала своју снагу и показала добар основ да иде даље. Опозиција тврди да је протекла година била најтежа у историји Српске, што није тачно, јер је било најмање десет таквих година у њеној историји. Такве тврдње опозиције само говоре о њима, јер они немају никаквог другог посла осим да измишљају бомбастичне приче“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је Српска у 2013. наставила пут свог институционалног јачања у једној општој галами коју појединци стално праве, а која би требало да престане бар кад су празници.

„Чињеница је да је у неким ранијим годинама било мјесеци и мјесеци када институције Српске нису функционисале, када су биле блокиране, када нису биле формиране. Ове године све институције Српске су беспријекорно радиле. Можемо да разговарамо о квалитету рада, али што се тиче њиховог функционисања све су радиле и није било ниједног дана да је Република остала без важних институција, прије свега Владе, Скупштине, јавних служби“, истакао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је нагласио да је протекла година била изазовна и тешка искључиво у економском смислу, али је актуелна власт успјела да одржи све полуге економских позиција и чак је забиљежен раст бруто домаћег производа.

„Очекујемо раст негдје од око два одсто, али сачекаћемо званичне податке. То није много, али је добар тренд. И поред свих изазова, успјели смо да обезбиједимо редвност исплате пензија, плата и свих социјалних давања. Није било кашњења, одлагања, отписивања, а ови који данас говоре како је била тешка година они су отписивали својевремено и плате и пензије“, подсјетио је предсједник Републике.

На политичком плану, рекао је Додик, Српска је додатно ојачала своју позицију у оквиру БиХ, али и на регионалном и ширем плану.

„Република Српска је јасно одлучила да води политику јачања своје аутономије и својих институција, као и да етаблира право на своју одлуку о себи самој. Увјерен сам да смо на правом путу, а тај пут је осигуран чињеницом да је Српска данас у БиХ битан политички фактор, питана је или се чека да се чује њен глас“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да опозиција очигледно не жели да види те ствари и да се њена политика своди на вику и галаму, стварајући тако општу ларму.

Додик је додао да многи данас у Српској претендују да се баве политиком, иако се не разумију ни у политику, нити у стратешки битне ствари.

„Опозиција, на примјер, не види један сплет односа које смо развијали када смо градили односе са ЕУ. Само прије неколико година доминантан процес био је функционална БиХ, што је значило концентрацију и дистрибуцију надлежности на нивоу БиХ. Тај процес обиљежен је чињеницом да је чак тражено да се у Устав унесе такозвана европска клаузула која је ишла за тим да све оно што ЕУ каже да је од значаја за Европу буде у недлежности БиХ. Да се нисмо изборили против тога, данас не би имали ништа од Српске“, констатовао је Додик.

Он је нагласио да су данас на сцени неки други процеси који потпуно уважавају позицију Републике Српске, њен значај, надлежности, уставну позицију и све оно што она јесте.

„Мислим да је то огромна побједа нас који смо водили такве политике и који нисмо ишли за тим да се хвалимо, јер нисмо од тог посла, него смо рачунали да ће то други видјети. Они који не желе да виде ништа добро у Српској очигледно никада неће ни примјетити такве успјехе“, закључио је Додик.

Leave a Reply