Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će Srpska postojati i biti sve jača, te da njena samostalnost treba da se postavi kao državni i politički cilj.

Dodik je rekao da je prije toga potrebno poštovati Dejtonski sporazum i iz njega iskoristiti što se može.

„BiH ne može da opstane, jer nema dovoljno političke ljubavi za nju“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da nijedno rješenje na nivou BiH nije dobro za Republiku Srpsku i da ona osjeća ogroman teret činjenice da se nalazi u BiH, ali da na otimanja nadležnosti u ranijem periodu mora da odgovori isključivo političkim sredstvima.

Dodik je upozorio da će Republika Srpska, ukoliko se nastavi ovakav slijed događaja, logično ispostaviti svoj zahtjev za samostalnošću, jer od BiH nema ništa.

Prema njegovom mišljenju, BiH je neupravljiva i neodrživa zemlja, koja još preživljava zbog straha od međunarodne intervencije i koja nema unutrašnji konsenzus o svom postojanju.

On je istakao da je prethodna godina bila izazovna, ali da nije bila najteža i najneizvjesnija u istoriji Republike Srpske, već da su njene institucije radile besprijekorno, ali i da je u ekonomskom smislu ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska protekle godine dodatno ojačala i svoju poziciju u BiH, ali i na regionalnom planu.

„Republika, koja je jasno odlučila da vodi politiku jačanja svoje autonomije, svojih institucija i da etablira svoje pravo na odluku o sebi samoj, svakako je još više uvjerena da smo na pravom putu. Taj put je osiguran činjenicom da je danas u BiH Republika Srpska faktor svih odluka“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina u pogledu integracija prema EU dominantan proces bio funkcionalna BiH, koji je podrazumijevao koncentraciju nadležnosti na nivou BiH, ali da su danas na sceni procesi koji uvažavaju ustavnu poziciju Republike Srpske, što predstavlja ogromnu pobjedu.

Prema njegovim riječima, veliki nalet prenosa nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH zaustavljen je prilikom reforme policijskih struktura u BiH.

„Druga faza je da se ospori ono što je oteto od nadležnosti, što nije nimalo jednostavno, ali se mora dovoditi u pitanje, jer je to urađeno mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Govoreći o obilježavanju Dana i krsne slave Republike, 9. januara, Dodik je rekao da neprisustvo zvaničnika Federacije BiH govori o samoj BiH.

„Ni mi ne volimo BiH, pa je logično da ni oni ne vole Republiku Srpsku, ali ona zbog toga neće biti slabija“, rekao je Dodik.

Komentarišući „čestitku“ bošnjačkih organizacija povodom Dana Republike, Dodik je rekao da je ona došla iz Federacije BiH, a ne iz Srpske i da Srpska nije vođena politikom etničke mržnje.

„Ako neko ne želi pomirenje, onda to samo može pojačati naše uvjerenje da smo na pravom putu boreći se za naš status. Da li će oni nastaviti da se ponašaju negativistički prema Srpskoj? Naravno da hoće. Mnogi od njih su propatili i izgubili najmilije, ali je i na srpskoj strani bilo mnogo stradalih“, rekao je Dodik.

On je naveo da zločini nisu činjeni u ime Republike Srpske i da ona nikad nije imala plan te vrste, kao i da nijedno njeno rukovodstvo to nije postavljalo kao ciljeve.

„To što drugi misle da Republika Srpska ne treba da postoji je njihov problem. Republika Srpska je dobro mjesto za život svih i u njoj živi značajan broj Bošnjaka i Hrvata koji mogu da je ne vole, ali je važno da poštuju njene zakone“, rekao je Dodik.

Govoreći o odlikovanju Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koje će mu biti uručeno u martu u Moskvi, Dodik je rekao da je ono rezultat dobrih odnosa koje Republika Srpska gaji prema ruskoj državi i Ruskoj pravoslavnoj crkvi i da je to partnerstvo prepoznato.

„Ne bih imao priliku da dobijem to priznanje da nisam predsjednik Republike, tako da razumijem da je to priznanje samoj Republici“, rekao je Dodik.

Ostavi poruku