Sestrama Radmili i Mirjani Vuković srpske nacionalnosti iz Medara, kojima su hrvatske snage pobile roditelje i najmlađu sestru u akciji „Bljesak“, Hrvatska plijeni imovinu da bi naplatila troškove parnice, jer su one od države tražile nadoknadu štete zbog smrti najbližih, prenosi Tanjug.

Njihove bi nekretnine uskoro mogle „na bubanj“, kako bi Hrvatska podmirila troškove parnice kojom su one bezuspješno tražile nadoknadu štete zbog smrti najbližih.

Na ovaj pravosudno-imovinski skandal, čije su žrtve srpske nacionalnosti, ukazala je nevladina organizacija „Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću“.

Prema rečima aktiviste organizacije „Dokumenta“ Eugena Jakovčića, sestre Vuković su najnoviji slučaj takve prakse – familijama koje već godinama čekaju da im državno tužilaštvo saopšti ko je odgovoran za ubistvo njihovih najmilijih, prije odgovora na to pitanje dođe izvršni postupak na imovinu ili slični parnični troškovi.

Opštinsko tužilaštvo u Novoj Gradišci pokrenulo je izvršni postupak nad nekretninama, dok po pitanju krivičnog procesuiranja odgovornih za zločin u Medarima preduzima tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinilaca, rekao je Jakovčić.

Sestre Vuković pokrenule su u septembru 2006. godine pred opštinskim sudom u Novoj Gradišci odštetni postupak na osnovu zakona o odgovornosti Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih snaga tokom rata.

Sud je u novembru 2009. godine odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan, a Građansko-upravno odjeljenje opštinskog tužilaštva u Zagrebu odbilo je zahtjev za sklapanjem vansudskog poravnanja, jer to, prema njihovom tumačenju, nije ratni zločin nego su stradali civili ratna šteta.

– U slučaju sestara Vuković država traži da se naplati čak i na takvoj srušenoj, zapaljenoj i uništenoj imovini – rekao je Jakovčić.

Branko Šerić, pravni zastupnik porodice Vuković, rekao je da mu je državni tužilac Mladen Bajić rekao da se pokreće procedura da se obustavi postupak dok se ne riješi otpis potraživanja od strane države. Sestrama Vuković, otac Milutin, majka Cveta i mlađa sestra Dragana, koja je tada imala sedam godina, ubijeni su 1. maja 1995. godine u selu Medari na području tadašnje opštine Nova Gradiška.

Zločini u Medarima

U zločinu u Medarima, počinjenom u šest ujutro, hrvatski vojnici na krajnje brutalan način masakrirali su 22 srpska civila, od 24 koliko ih se zateklo u selu. Žrtve zločina u Medarima su, između ostalog, 11 žena, dvije djevojčice starosti sedam i osam godina, i dječak od 11 godina. Leševi članova porodice Vuković identifikovani su 29. marta 2011. godine. Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, u „Bljesku“ je ubijeno ili nestalo 283 Srba. Do sada niko nije odgovarao za taj zločin

Ostavi poruku