Internetski gigant „Gugl“ zaprijetio je da će isključiti francuske medijske sajtove iz rezultata pretraživanja interneta ukoliko Francuska usvoji zakon koji bi primorao pretraživače da plaćaju za prenošenje sadržaja, navodi se u pismu koje je AFP dobio na uvid. „Gugl“ je poslao pisma u nekoliko francuskih ministarstava ovog mjeseca i naglasio da „ne može da prihvati“ takav potez i da će posljedica biti ukidanje linkova ka veb sajtovima francuskih medija.

U pismu se navodi da bi opstanak „Gugla“ bio ugrožen ako bi kompanija morala da plaća medijima zbog prikazivanja linkova koji vode ka njihovim sadržajima.

Kompanija je podsjetila da ona svakog mjeseca doprinosi ostvarenju četiri milijarde „klikova“ prema internetskim stranicama francuskih medija.

Izdavači vodećih francuskih listova prošlog mjeseca su pozvali vladu da usvoji zakon koji bi obavezao pretraživače interneta, poput „Gugla“, da plaćaju za sadržaje, prenio je AFP.

Oni smatraju da bi takavim zakonom bio riješen dugogodišnji spor sa „Guglom“, koji ostvaruje velike prihode od reklama na stranicama preko kojih korisnici tragaju za određenim medijskim sadržajima.

Ministar kulture Oreli Filipeti rekla je pred parlamentarnom komisijom ove sedmice da podržava ideju, opisujući je kao „alat čiji se razvoj čini opravdanim“.

„Guglovo“ odjeljenje u Francuskoj saopštilo je da bi takav zakon bio štetan za internet, korisnike interneta i informativne veb sajtove koji imaju korist od velikog saobraćaja.

Listovi širom svijeta izloženi su sve većem pritisku pošto njihova štampana izdanja bilježe sve manje prihode od reklama, dok čitaoci internetskih izdanja odbijaju da plate za pristup njihovim stranicama, pošto veliki dio sadržaja mogu da nađu besplatno na svjetskoj mreži.

Ostavi poruku