SHARE

Оштре поруке Хрватској да још није спремна за чланство у ЕУ нису само поруке њемачких медија скептичних према даљем проширењу Уније већ и свеприсутан став у редовима владајуће ЦДУ.

– То је јасна порука која не би требало да изненади хрватску Владу. Требало је више да раде на испуњавању услова, а не да губе вријеме. Сад вријеме истиче и Влада мора озбиљно радити на испуњавању преосталих услова – рекла је у телефонском разговору за “Јутарњи лист” Дорис Пак, заступница ЦДУ у Европском парламенту која се још пре 20 година залагала за помоћ Хрватској око признања независности, а затим и око чланства у ЕУ

Дорис Пак сад истиче да Хрватска не смије да окреће главу од чињенице да је Европска комисија идентификовала задатке који нису испуњени и не смије да буде изненађена одјеком који је овај извјештај имао прије свега у њемачкој јавности.

Нема изненађења
– Мене не изненађује ни тон у њемачким медијима, ни ставови мојих колега. Наша је јавност изузетно пажљива и осјетљива око проширења због искуства с Бугарском и Румунијом – рекла је Дорис Пак.

Одбацила је сумње да ЦДУ постаје критичан према Хрватској зато што је на власти СДП, а не њихов страначки истомишљеник ХДЗ.

– То није страначка политика и то је Њемачка увијек доказивала на примјеру Хрватске. Ко год је био на власти у Хрватској или Њемачкој, Хрватска је имала нашу подршку – изјавила је Пак и упозорила да ће бити посљедица по Хрватску ако не испуни услове.

Да је Хрватска изгубила непотребно вријеме рачунајући да је чланство у ЕУ готова ствар, сматрају и неке дипломате ЕУ у Бриселу. Неке дипломате ЕУ, који добро познају Хрватску, кажу да услови које Комисија поставља нису тешки, али су довољни за констатацију да Хрватска није спремна. Они критикују и начин на који ЕУ комуницира.

– Не можете у закључцима претпоследњег извјештаја о мониторингу дати десет услова који нису испуњени и рећи да је све у реду те да не сумњате да ће Хрватска ући у ЕУ за девет мјесеци. То Нијемци с правом сматрају неозбиљним понашањем ЕУ – рекао је један дипломат ЕУ који се ипак нада да неће доћи до компликација и одгоде уласка Хрватске.

Неозбиљним и непотребним сматра покушаје нове Владе да министре поставља у надзорне и управне одборе јавних подузећа.

SHARE

Оставите одговор