Naslovna Srbija Dačić: Ponovno uvođenje viza odrazilo bi se na odnose sa EU

Dačić: Ponovno uvođenje viza odrazilo bi se na odnose sa EU

0

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da bi se ponovno uvođenje viza za srpske građane na veoma težak način odrazilo na odnose Srbije i EU. Komentarišući izjave iz pojedinih zemalja EU da Srbiji treba ponovo uvesti vize zbog lažnih azilanata, Dačić je rekao novinarima u Dragincu da se problem lažnih azilanata ne može riješiti preko noći.

On je izrazio bojazan da je problem lažnih azilanata samo izgovor onima koji žele ponovno uvođenje viza za srpske državljane, pošto se ti zahtjevi sve češće čuju iz Francuske i Holandije koje uopšte nemaju problem lažnih azilanata iz Srbije.

On je rekao da bi ponovnim uvođenjem viza za države sa „bijelim šengenom“ bili kažnjeni građani Srbije, koji ni na koji način nisu odgovorni za problem lažnih azilanata, prenose beogradski mediji.

Dačić je rekao da je problem lažnih azilanata prije svega ekonomsko pitanje, koje se ne može riješiti represivnim mjerama, jer bi Srbija u tom slučaju bila optužena za kršenje ljudskih i manjinskih prava.

„Lažni azilanti su u 90 odsto slučajeva Romi i Albanci. Taj problem se ne može rešavati tako što bi se građani tih nacionalnosti na granici izbacivali iz autobusa“, rekao je Dačić, navodeći da ovaj problem treba rješavati u saradnji sa državama EU, kroz elektronski nadzor granica i ravnomjeran ekonomski razvoj Srbije.

Dačić je položio vijenac na Spomen-kosturnicu na stratištu u Dragincu kod Loznice, gdje je su sahranjene civilne žrtve zločina iz Drugog svjetskog rata, kada je nacistička Njemačka za odmazdu strijeljala na tom mjestu gotovo 3.000 civila.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version