Naslovna Bosna i Hercegovina Sutra nastavk suđenja Jašareviću

Sutra nastavk suđenja Jašareviću

0

U nastavku suđenja vehabiji Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, sutra će svjedočiti četiri sudska vještaka – svjedoci Tužilaštva.Suđenje Jašareviću odgođeno je 8. oktobra zbog odsustva prvooptuženog koji je, kako je tada rekao njegov advokat Senad Dupovac, bio bolestan.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version