Srbija i Hrvatska ponovo ratuju! No, na svu sreću sada ne oružjem nego – šećerom!

Uredba o privremenoj zabrani izvoza suncokreta, soje i šećerne repe koja je stupila na snagu 6. septembra i traje do kraja godine izazvala je pravi šećerni rat Hrvatske i Srbije, prenosi RTS.

Neki hrvatski prerađivači su nezadovoljni jer su, kako kažu, sa proizvođačima u Srbiji unapred ugovorili i platili proizvodnju šećerne repe, a zbog uredbe nisu mogli da je uvezu. Srpska strana je spremna da napravi izuzetak, ukoliko hrvatske kompanije dostave dokaze o plaćenim avansima.
Hrvatska strana tvrdi da je reč o 10 ugovora vrednih 28 miliona evra za 616.000 tona šećerne repe, kažu u Ministarstvu trgovine. Srpska strana nije imala uvid u osam, navodno plaćenih ugovora za 406.000 tona šećerne repe.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić kaže da u nekim od tih ugovora stoji odredba da se ugovor neće primenjivati u slučaju više sile ili mera državnih organa koje se odnose na eventualnu zabranu izvoza.

„Prema tome, jedino rešenje jeste nastavak ovih dogovora, razgovora. S naše strane postoji spremnost pod uslovima o kojima sam govorio. Dakle, da dobijemo dokaze o plaćenim avansima i plaćenim fakturama“, rekao Ljajić.
Hrvatski mediji prenose tvrdnje tamošnjih privrednika da je Srbija prekršila odredbe međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini. U Srbiji, pak, tvrde da su sve uradili u skladu sa propisima, a pre odluke o zabrani izvoza obavestili i Evropsku komisiju, čiji predstavnici pokazuju razumevanje za takav potez.

„Letos je Srbiju pogodila velika suša i srpske vlasti su nam se obratile sa zahtevom da se dozvoli zabrana izvoza nekih proizvoda, ali krajnje oročenih i ograničenih zbog vanrednih okolnosti. Tako da je ova zabrana stupila na snagu. Repa nije izvezena, a vlasti su pereuzele obavezu da će svi stari sporazumi koji su potpisani pre leta biti poštovani“, kaže Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji.
Kako RTS saznaje, hrvatski prerađivači, naručioci robe, za sada nisu spremni da daju Beogradu fakture na uvid.

 

Ostavi poruku