Probni popis u BiH počeće u ponedjeljak, 15. oktobra i do 29. oktobra biće obavljen u 60 popisnih krugova, a jedan taj krug obuhvata oko stotinu domaćinstava, najavio je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, javile su agencije.

Popisivači će sa sobom nositi mapu popisnog kruga da bi znali koja domaćinstva popisuju, rekao je Milinović i dodao da će svi podaci građana biti zaštićeni.

Milinović je nakon sastanka sa zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Rencom Davidijem i direktorima zavoda za statistiku Republike Srpske Radmilom Čičković i FBiH Hidajetom Bajramović rekao da će probni popis koštati 200.000 KM koje su obezbijeđene iz budžeta BiH, entiteta i distrikta Brčko.

– Poslije 21 godinu možemo da kažemo da BiH ide u probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova – istakao je Milinović, te naglasio da će se time napraviti korak ka ispunjavanju uslova da bi postali evropska porodica.

Čičkovićeva je istakla da će probnim popisom u Republici Srpskoj biti obuhvaćeno 15 opština i 21 popisni krug.

To znači, pojašnjava ona, da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova, a to je oko 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana.

Prema njenim riječima, popisnica koja tretira lica ima 45 pitanja, a 36 popisnica koja tretira stanove i domaćinstva.

Čičkovićeva navodi da odgovore na pitanja daje član domaćinstva koji može dati relevantne odgovore, dok za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji ili staratelji.
Probni popis će, između ostalog, biti proveden u Banjaluci, Doboju, Prijedoru, Šipovu, Prnjavoru, Dubici, Bijeljini, Foči, Gacku, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Palama.

– Probni popis treba da simulira popis u 60 popisnih krugova – 21 u Republici Srpskoj, 33 u Federaciji BiH i sedam u distriktu Brčko – kaže Čičkovićeva.

Bajramovićeva je naglasila da će se probni popis u FBiH provesti u 19 opština kojim će biti obuhvaćeno oko 3.000 domaćinstava ili 9.000 stanovnika.

Davidi je naglasio da je BiH potreban popis stanovništva, jer je jedina od tri zemlje u svijetu koja to nije učinila.

Popis stanovništva koristiće za kreiranje politika, koje se sada rade na osnovu procjena.

– Rezultati probnog popisa neće biti relevantni – napomenuo je Davidi, te obrazložio da se ovaj popis radi kako bi se uočili nedostaci i dobro uradio popis 2013. godine.

Davidi je pozvao građane da sarađuju sa popisivačima.

Ostavi poruku