Naslovna Bosna i Hercegovina SDA: Neminovna smjena Lagumdžije

SDA: Neminovna smjena Lagumdžije

0

Samo dan nakon što su svom dojučerašnjem koalicionim partneru SDP-u BiH ponudili da zakopaju “ratne sjekire”, što su u stranci Zlatka Lagumdžije glatko odbili, SDA je povukla pomirbenu ponudu i najavila formiranje nove parlamentarne većine, bez SDP-a.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je juče da su, bez obzira na svu štetu koju im je SDP nanijela, bili spremni da nastave partnerstvo s njima.

Uslov je bio da se ponovo aktivira platforma o zajedničkom djelovanju, donesena poslije opštih izbora 2010. godine, odnosno da budu u vlasti na svim nivoima.

U SDP-u su odbacili ovu ponudu, naglasivši da nemaju namjeru da obnavljaju partnerstvo sa SDA na bilo kojem nivou.

– SDP će i dalje zagovarati rekonstrukciju vlasti na svim onim nivoima na kojima ona do sada nije završena – saopšteno je iz SDP-a poslije sjednice Predsjedništva stranke u srijedu uveče.

Tihić je rekao da su u SDP-u bahato i bez pokušaja razgovora odbili prijedlog i da on više ne važi.

– SDA će nastaviti razgovore sa drugim strankama kako bismo formirali drugu parlamentarnu većinu – rekao je Tihić.

Član Predsjedništva SDP-a Damir Hadžić kaže da ponuda SDA nije bila formulisana.

– U jednoj prilično euforičnoj atmosferi pokušavaju da izdejstvuju ono zbog čega je i došlo do razlaza dviju političkih partija. Oni nemaju nikakav razlog za euforiju s obzirom na stanje u društvu – rekao je Hadžić i dodao da će se SDP, ako SDA, SNSD, SDS, dva HDZ-a i SBiH formiraju novu većinu na državnom nivou, povući.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić rekao je da je osnovni uslov za pregovore sa SDP-om i liderom ove stranke Zlatkom Lagumdžijom bio vraćanje stanja na pozicije prije nego što je Lagumyija sa liderom SBB-a napravio protokol.

– Kako je odbio ponudu SDA, smjena Denisa Bećirovića i Zlatka Lagumdžije su neminovne. To će Parlament BiH podržati. Svakako ćemo razgovarati sa SNSD-om i SDS-om i njenim liderima Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem pošto su oni pokrenuli inicijativu za smjenu Lagumdžije – kazao je Sarajlić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da se moraju otvoriti razgovori o odnosima najjačih stranaka u bošnjačkom narodu i definisati ko čini skupštinsku većinu na nivou BiH.

Bosić smatra da najprije treba održati sjednice oba doma Parlamenta BiH, na čijem su dnevnom redu smjene ministara iz SDA i SDP-a.

– Poslije toga će biti jasna situacija i, vjerovatno, se potom može otvoriti prostor za sklapanje nove skupštinske većine i to bi bilo neko rješenje – rekao je Bosić.

Lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić kaže da je hitno potrebno da se definiše parlamentarna većina i da se u BiH odredi ko preuzima odgovornost za vođenje države.

– Tačke dnevnog reda koje se tiču rekonstrukcije Savjeta ministara i drugog kruga glasanja oko smjene člana Kolegijuma Predstavničkog doma objediniće se na redovnoj sjednici koja će biti održana 23. oktobra – rekao je Ljubić.

Radivojević

Iz SDP-a su naglasili da očekuju da predsjednik FBiH Živko Budimir što prije stavi van snage odluku o razrješenju federalnog ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića, nakon što je Ustavni sud FBiH donio odluku da Radivojevićeva ostavka, koja je stigla iz SDA, nema pravno dejstvo u organima vlasti u FBiH.

Budimir kaže da neće povući odluku o prihvatanju ostavke Radivojevića.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version