Najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će zatražiti ukidanje Oružanih snaga BiH vizionarska je, veoma realna i ide u susret rješavanju svih ekonomskih teškoća ne samo građana Srpske, već i cijele BiH, ocijenio je vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski. Lazanski je za agencije izjavio da je veoma iznenađen ciframa koje se daju za vojni budžet Oružanih snaga BiH.

„Ispada da su oficiri Oružanih snaga BiH bolje plaćeni i imaju bolji standard nego oficiri Vojske Srbije“, rekao je Lazanski, komentarišući Inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije BiH koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 8. oktobra uputio Narodnoj skupštini Srpske.

On je naveo da je za njega fascinantan i podatak da je Republika Srpska na dvogodišnjoj osnovi odvojila 650 miliona KM za vojni budžet.

„Čemu služe te oružane snage kada je stanje takvo kakvo jeste? Njihovo postojanje postalo je predmet apsurda“, rekao je Lazanski, te napomenuo da BiH nije teritorijalno ugrožena ni od jedne susjedne države.

Prema njegovim riječima, sistem Oružanih snaga BiH je prekomplikovan, jer postoji trojna struktura u smislu da jedni druge kontrolišu.

„Stalno imate taj nacionalni ključ, koji je, kao što vidimo, bio i u bivšoj JNA, pa znamo kako je završilo. Sve to je komplikovano, a s druge strane, tehnički i tehnološki vi ste postali veliko skladište viškova naoružanja. Vi imate različite i nekompatibilne borbene sisteme da je to zaista za filmsku priču“, smatra Lazanski.

Navodeći da je BiH dobila tenkove od Francuske, nešto od Egipta, Katara od Emirata, pa američke oklopne transportere, Lazanski ističe da se onda dešava da američki tenk koji je generaciju i po stariji i tehnološki zaostaliji od jugoslovenskog tenka „M-84“ bude proglašen preciznim, a jugoslovenski nepreciznim da bi strane kompanije koje servisiraju mogle da zarađuju velike pare na BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je izvodljivo ukidanje Oružanih snaga, s obzirom na to da je BiH složena država, Lazanski je rekao da pretpostavlja da to na nivou Republike Srpske može da prođe, ali da će Sarajevo da se protivi zato što oni Oružane snage smatraju jednim od atributa državnosti.

Prema njegovim riječima, u svakoj normalnoj državi jeste tako, ali BiH to nije.

„Oni /u Sarajevu/ će se sigurno opirati tome pošto su centri moći u inostranstvu na njihovoj strani, ili većina zapadnih centara moći. Drugo, oni smatraju da kad postoji jedinstvena vojska na taj način mogu da unitarizuju celu BiH. Ako se vojska ukine, a policija je na entitetskoj osnovi, onda je taj proces unitarizacije BiH zaustavljen“, smatra Lazanski.

Ostavi poruku