Fudbalski klub Leotar kažnjen je sa 1.500 maraka zbog toga što su njegovi navijači na stadionu „Police“ istakli transparent sa natpisom „Kosmet je Srbija“ tokom utakmice sedmog kola Premijer lige BiH između Trebinjaca i FK Sarajeva.

Predsjednik disciplinske komisije Fudbalskog saveza BiH Goran Kosorić istakao je da je kazna Trebinjcima u skladu sa propisima.

– Još ranije je donesena odluka da se političke poruke ne smiju isticati na stadionima, pa tako i ova. Zbog specifičnog uređenja u BiH želimo da fudbal sačuvamo od njih – izjavio je Kosorić.

Tokom iste utakmice na dijelu tribina sa navijačima Sarajeva bila je istaknuta zastava Armije RBiH, koju u Republici Srpskoj smatraju ne samo uvredom, nego i simbolom zločina nad srpskim narodom, ali ni bordo tim nije sankcionisan.

– Za isticanje takve zastave nije predviđena kazna. U propozicijama FS BiH tako nešto se i ne spominje, ali isticanje političkih parola kao što je „Kosovo je Srbija“ ili bilo kojih drugih je kažnjivo. Internim dogovorom, koji je napravljen u Komitetu za normalizaciju odnosa u fudbalu BiH, takmičarskih organa i premijerligaša, klub neće biti sankcionisan ako njegovi navijači istaknu zastave susjednih država ili neku kao što je ta Armije RBiH. Zato Sarajevo nismo imali na osnovu čega da kaznimo – istakao je Kosorić.

Rukovodstvo Fudbalskog kluba Leotar sa ogorčenjem je primilo odluku o kazni, ali nisu željeli da je komentarišu bojeći se dodatnih kazni.

U Fudbalskom klubu Sarajevo nisu ni primijetili sporni transparent, a samo dan poslije utakmice uputili su zvaničnu zahvalnicu za gostoprimstvo, a na zvaničnom sajtu istakli sljedeće:

„FK Sarajevo smatra da je utakmica u Trebinju odličan pokazatelj kako premijerligaška utakmica može proći bez ikakvih incidenata“, stoji, između ostalog, na sajtu Sarajeva.

Delegat iz Ljubuškog Željko Kraljević, koji je prijavio u svom izvještaju parolu „Kosovo je Srbija“, nije vidio ili nije zabilježio da su „horde zla“ (navijači Sarajeva) tokom svih 90 minuta na tribini držale ratnu zastavu Armije RBiH.

Postupak protiv sudija
Disciplinska komisija FS BiH pokrenula je postupak protiv FK Sarajevo zbog transparenta koji su istakli domaći navijači na stadionu „Koševo“ protiv Širokog Brijega na kojem je pisalo „U Sarajevo svratite kad m..a stisnete, Lišticu tad zaboravite jer se u nju vratiti nećete“. Sudijska trojka sa Danijelom Pajićem iz Bijeljine na čelu, koja je dijelila pravdu, kao i ostala službena lica na ovom susretu, suspendovana su do okončanja postupka zbog propusta u obavljanju dužnosti na ovoj utakmici osmog kola Premijer lige BiH. Zanimljivo je da niko od sudija, kao ni delegat u svom izvještaju nije pomenuo navedeni transparent.

Ostavi poruku