Irak će ponovo kupovati oružje od Rusije. Irački premijer Nuri al Maliki je sa Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom najviše govorio o ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima u naftno-gasnoj sferi i energetici,ali je delegacija iz Bagdada saopštila da želi da ponovo kupuje vojnu tehniku od Rusa.

Poslije pada Sadama Huseina Amerikanci su potpuno zatvorili Rusima tržište oružja u Iraku. Ali već su u aprilu, julu i avgustu ove godine potpisani ugovori o kupoprodaji oružja za 4,2 milijarde dolara. Rusija je tako postala drugi prodavac oružja Iraku, odmah poslije SAD.

Iračani su zainteresovani da kupe lovce „MIG-29M“, oklopna vozila, PVO sistem „Pancir-S1“, kao i vojne helikoptere „MI-28NE“.

Al Maliki je najavio povratak ruskih kompanija koje su se bavile gradnjom hidroelektrana. Irak je spreman i da punudi nove ugovore ruskim naftnim kompanijama za istraživanja i eksploataciju novih nalazišta. Prije nekoliko godina na tenderu je „Lukojl“ dobio nalazište „Zapadna Kurna 2“ a „Gaspromneft“, u sastavu konzorcijuma, polje Badra.

Ostavi poruku