Separatističke težnje. Evropske zemlje u vrijeme krize bore se da ostanu cjelovite.

Naime, španski parlament blokirao je održavanje referenduma o nezavisnosti sjevernepokrajine Katalonije, ali je, prema ocijenama analitičara, samo pitanje dana kada će se on održati i taj deo Pirinejskog poluostrva otcijepiti. Takođe, Britanija ne može da se suprotstavi Škotskoj, koja je najavila da će 2014. organizovati glasanje o osamostaljenju.

Naime, prijedlog za referendum o otcjepljenju Katalonije španskom parlamentu je podnela nacionalistička katalonska stranka Eskera republikana, jer samostalnu državu želi više od polovine Katalonaca. Iako prijedlog sada nije prošao, stručnjaci smatraju da će se referendum za otcijepljenje Katalonije od Španije kad-tad održati jer je to samo jedan u nizu takvih pokušaja u dugoj borbi između Madrida i Barselone. Prije tri godine vlasti pokrajine organizovale su neobavezujući referendum, koji je pokazao da 95 odsto od izašlih glasača želi da Katalonija bude nezavisna država. Takođe, nedavno je katalonski lider Artur Mas predložio da pokrajina dobije pravo za podizanje sopstvenih poreza, tvrdeći da ona daje mnogo više Španiji nego što dobija zauzvrat, a na ulice Barselone izašlo je milion i po ljudi tražeći nezavisnost.

Nešto sjevernije, premijer Britanije Dejvid Kameron i škotski prvi ministar Aleks Samond trebalo bi uskoro da se sastanu i dogovore pod kojim uslovima bi mogao da se organizuje referendum u Škotskoj, na kojem bi građani te zemlje izrazili da li su za odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva. Nije precizirano kada će se Kameron i Samond sastati, ali pretpostavlja se da će to biti u ponedjeljak. Ukoliko se njih dvojica dogovore da referendum može da se realizuje, on će najvjerovatnije biti održan na jesen 2014.

Britanija izlazi iz EU?

Britanski premijer Dejvid Kameron prekjuče je podržao ideju o referendumu na kojem bi građani odlučivali da li su za to da Britanija ostane deo EU ili da je napusti. On je iznenadio svoje kolege kada je istakao da takvo javno glasanje jeste najjednostavniji i najbolji način da se dobiju pravi odgovori o tome šta Britanci misle o poziciji Britanije unutar evropske zajednice.

Ostavi poruku