Sirija je optužila Tursku da laže u vezi sa tvrdnjama da je sirijski avion, koji je prisilno prizemljen u Ankari, prevozio vojnu opremu ruske proizvodnje.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije je pozvalo Redžepa Taipa Erdogana, turskog premijera, koji je iznio te tvrdnje da javno pokaže vojni teret koji je avion prevozio.

Erdogan je izjavio da je Turska presrela sirijski avion pod sumnjom da Rusija krši embargo na naoružanje u Siriji.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo Erdogana da laže kako bi opravdao neprijateljski stav svoje vlade prema Siriji.

„Sav teret na avionu je bio detaljno dokumentovan i tamo se nije nalazio nikakav ilegalni materijal ili naoružanje“, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Sirije.

Sirijski Airbus A320, sa 30 putnika, su u srijedu uveče presrela dva turska lovca i otpratili ga do aerodroma Esenboga u Ankari. Iz Turske je rečeno da su dobili dojavu da se na avionu nalazio ilegalni teret, prenosi BBC.

„Na avionu se nalazila oprema i municija koju je Ministarstvu odbrane Sirije poslala jedna ruska agencija. Nastavlja se ispitivanje opreme“, rekao je Erdogan.

Iz Rusije su izjavili da avion nije prevozio naoružanje te da je Turska bez razloga dovela u opasnost živote 30 putnika, od kojih je 17 ruske nacionalnosti. Iz Rosoboronedžporta, ruske državne agencije za eksport naoružanja, je rečeno da ne znaju ništa o tovaru te da nemaju nikakve veze sa letom ili bilo čim što je prevozio.

Avionu je dozvoljeno da napusti Ankaru, ali je Sirija optužila Tursku za zračno piratstvo i kršenje civilnih zrakoplovnih ugovora.

Ostavi poruku