Beograd spreman za politički i tehnički dijalog s Prištinom, ali Srbija ne može prihvatiti uslove koji bi značili priznavanje nezavisnosti Kosova, rekao premijer Ivica Dačić posle razgovora sa komesarom Štefanom Fileom. Tokom dana, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sa Fileom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File sastao sa premijerom Ivicom Dačićem da bi mu predstavio detalje izveštaja Evropske komisije o napretku evrointegracija Srbije.  Dačić je posle susreta rekao da je Beograd spreman za politički i tehnički dijalog s Prištinom, ali da Srbija ne može prihvatiti uslove koji bi značili priznavanje nezavisnosti Kosova.

„Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao mi je da nema novih uslova za nastavak pregovora i članstvo Srbije u EU i da bi dijalog, ako bi Srbija učestvovala u njemu, bio statusno neutralan“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle razgovora s Fileom.

Dačić je rekao da od EU očekuje konstruktivan odnos i dovoljno razumevanja za specifične probleme s kojima se Srbija suočava, poput Kosova, i istakao da su u razgovoru sa Fileom razjašnjene pozicije kako bi se izbegla različita tumačenja.

Posle sastanka sa Dačićem, sa Fileom će razgovarati potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, a sastanku će prisustvovati i ministar pravde Nikola Selaković.

Komesar za proširenje EU predstaviće Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2012. godinu i članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Tokom dana, gosta iz Brisela primiće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama premijeru Dačići juče je uručio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Dačić je posle sastanaka sa Dežerom rekao da zahtev da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova, koji se navodi u dokumentu Strategija o proširenju i glavni izazovi, mogao bi da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

Takvim formulacijama se, istakao je premijer, ometa nastavak dijaloga Beograda i Prištine i one će biti predmet ozbiljnih političkih razmatranja u Srbiji.

„Srbija je bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo pred nas postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta. Možda je poštenije tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo“, rekao je Dačić novinarima.

Premijer je rekao i da se formulacija o teritorijalnom integritetu ne navodi u Izveštaju Evropske komisije.

U ekskluzivnom intervjuu za RTS evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da pominjanje teritorijalnog integriteta ne bi trebalo da bude iznenađenje i da nema veze sa statusom.

„Mi ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. godine u smernicama za pregovore o statusu Kosova. Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i Komisija je u svom izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna“, objasnio je File.

Ostavi poruku