Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a i novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je danas „Glasu Srpske“ da je sa predstavnicima DNS-a postigao dogovor da ta stranka bude dio nove većine u gradskoj Skupštini.

– Saglasili se oko toga da SNSD, DNS i druge stranke sa kojima ćemo razgovarati formiraju skupštinsku većinu. Brzo formiranje vlasti je veoma važno da bi počeli sa realizacijom naših programa i projekata koje smo građanima predstavili u predizbornoj kampanji – istakao je Gavranović.

Dodao je da su na današnjem sastanku sa predstavnicima DNS-a razmotrili Program za razvoj Banjaluke koji je on predstavio u predizbornoj kampanji.

– Dogovorili smo se da taj program može da posluži kao osnova ili platforma za naše buduće koaliciono djelovanje – kazao je Gavranović.

Naglasio je da su SNSD i DNS u Banjaluci i do sada imali partnerski odnos.

– Vlast u Banjaluci je u protekle četiri godine funkcionisala upravo na bazi koalicije između ove dvije stranke. DNS je podržao i moju kandidaturu za gradonačelnika i na tome sam im zahvalan – naglasio je Gavranović.

On je istakao da će i sa drugim političkim partijama razgovarati o formiranju skupštinske većine.

– Već je izvjestan sastanak sa predstavnicima SP. Planiram da početkom iduće sedmice pozovem i predstavnike ostalih političkih partija koje će imati odbornike u novom sazivu Skupštine grada – rekao je Gavranović i dodao da već postoje uslovi da veoma brzo nakon objavljivanja zvaničnih izbornih rezultata bude zakazana konstitutivna sjednica gradskog parlamenta.

Za većinu u gradskoj skupštini potrebno je 16 odbornika, a u SNSD-u na osnovu trenutnih rezultata izbora očekuju da će imati 12 mandata, dok bi DNS trebalo da ima četiri odbornika. O ostalih stranaka najviše mandata osvojili su SDS, PDP, SP i DP.0

Ostavi poruku