Rusija je obavijestila SAD da više ne želi da produži učešće u programu uništavanja viška nuklearnih bojevih glava, izjavio je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjapkov.“Amerika zna da mi ne želimo novo produženje nakon isteka važenja postojećeg programa koji ističe u maju 2013. godine. To nije novost za njih“, izjavio je Rjapkov.

On je dodao da ta odluka nije povezana sa obustavom rada Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ u Rusiji.

„Nema nikakve veze između odluke ruske strane da obustavi aktivnost USAID-a i iformacije o neprodužavanju programa Nana-Lugara u Rusiji“, rekao je Rjapkov agenciji Interfaks.

Posljednji put program Nana-Lugara, nazvan po predlagačima, američkim senatorima Semu Nanu i Ričardu Lugaru, u Rusiji je produžen 2006. a rok važenja mu ističe u maju 2013. godine.

Prema riječima Rjapkova, program Nana-Lugara je u suštini kompleks dogovorenih bilateralnih rusko-američkih mjera u različitim oblastima osiguranja nuklearne bezbjednosti, uništenja hemijskog oružja i drugih sličnih projekata koji su nekih 20 godina realizovani uz učešće niza nadležnih ruskih i američkih ministarstava.

Osnov za program je sporazum iz 1991. godine, a kako je naveo Rjapkov, taj program više ne odgovara Moskvi, posebno s ozbirom na nove okolnosti, kada se situacija u Rusiji izmijenila, uključujući i šire finansijske mogućnosti.

Američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol ranije je izjavio da bi Vašington želio da nastavi realizaciju programa Nana-Lugara u Rusiji, makar i u drugom formatu.

Ostavi poruku