Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska želi da ostane vidljivi dio procesa evropskih integracija i da da doprinos u otklanjanju zastoja na tom putu, prije svega, u provođenju odluke „Sejdić-Finci“ i uspostavljanju mehanizma koordinacije na nivou BiH.

Dodik je, nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom,  rekao da i Srpska dijeli nezadovoljstvo zbog slabog napretka BiH koji se izražava u godišnjem izvještaju Evropske komisije, te pozvao i ostale lidere u BiH da rade na ispunjavanju preostala dva uslova za podnošenje aplikacije za kandidatski status BiH.

„Mi ćemo nastaviti da radimo veoma predano jer želimo da se steknu formalni uslovi za kandidatski status BiH. To nam je jedan od važnih političkih ciljeva koji želimo da bude ostvaren  što prije“, istakao je Dodik.

Dodik je pozvao i Evropsku komisiju da pomogne Srpskoj u stvaranju funkcionalne strategije borbe protiv protiv korupcije, imajući u vidu spremnost, ali i realizovane aktivnosti Republike Srpske u toj borbi.

„Ključno pitanje je kako poboljšati kapacitete pravosudnog sistema koji mora da bude odgovorniji javnosti, ne politikama, za ono što čini“, rekao je Dodik, ističući da treba nastaviti sa dijalogom koji BiH vodi sa EU u oblasti reforme pravosuđa.

Dodik je naglasio da mu je drago što je u izvještaju primijećeno da Srpska ima sposobnost i kapacitet da odgovori na evropske zahtjeve, imajući u vidu i primjedbe koje su date na račun uspostavljanja mehanizma koordinacije.

Prema njegovim riječima, kada se govori o mehanizmu koordinacije, Srpska smatra da nedostaju adrese  za koordinaciju u Federaciji BiH koje mogu da budu tačka dogovora za važna evropska pitanja.

„Zahvalan sam Evropskoj komisiji za izvještaj. Za stvaranje `mape puta` koju smo konstituisali u Briselu na zajedničkom sastanku Filea i lidera iz BiH imao sam osjećaj da Evropa razumije BiH i da joj je dala pitanja za koje smo i oni i mi vjerovali da su lako rješiva i da je to bila jasna poruka nama da Evropa želi BiH“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je zastoj na političkoj sceni doveo do toga da se ta pitanja riješe i da u tom smjeru treba što prije konstituisati Savjet ministara, te da lično smatra da se to može dogoditi u naredne dvije do tri sedmice.

Predsjednik Srpske istakao  je da je sa Sorensenom razgovarao i o promjenama i mogućim problemima koje će imati privrednici iz BiH nakon ulaska Hrvatske u EU.

Politička volja

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas da je u ovoj godini cijeli region ostvario napredak na putu ka EU, ali i da snažnu podršku članstvu BiH u EU ne prati politička volja.

Sorensen je rekao da je danas u Banjaluci predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predočio godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, u kojem se navodi šta BiH treba da uradi u predstojećem periodu.

„Ako se izvještaj čita u regionalnom kontekstu, onda se može vidjeti da je u ovoj godini ostvareno dosta stvari“, rekao je Sorensen novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Dodikom.

On je podsjetio da Hrvatska pristupa EU sljedeće godine, da su u toku pregovori sa Crnom Gorom, da je Srbija dobila status kandidata u martu, da četvrti put Evropska komisija predlaže da se otvore pregovori sa Makedonijom, kao i da se predlaže davanje statusa kandidata Albaniji, uz uslov da se završe ključni reformski koraci.

„Generalno na regionalnom nivou došlo je do napretka i sasvim je jasno da EU ispunjava obećanja onda kada zemlja ispuni obaveze“, istakao je Sorensen.

On je podsjetio da su politički lideri iz BiH u junu potpisali „Mapu puta“ u kojoj je tačno navedeno šta BiH treba da uradi na putu ka EU.

„Uočeno je, a to je juče naglasio i komesar za proširenje EU Štefan File, da snažnu podršku članstvu BiH u EU, nažalost, ne prati politička volja. U razgovorima koji mi predstoje narednih nekoliko sedmica vidjeću da li ima dovoljno političke volje koja će propratiti opredjeljenje javnosti“, rekao je Sorensen.

On je naglasio da EU mora da vidi da li postoji saglasnost svih političkih stranaka da se krene dalje, te se nada da će predstojeći razgovori pokazati da će obaveze koje su preuzete na sastanku u Briselu biti ispunjene.

„U međuvremenu, mi smo ovdje sa svojim velikim timom i pomoći koju možemo da pružimo. Odgovorićemo na svaki zahtjev za pomoć“, dodao je Sorensen.

Na pitanje da li EU snosi određenu odgovornost što BiH nije ostvarila nikakav napredak prema EU, Sorensen je rekao da je EU napisala izvještaj, te da je prema tome to odgovornost EU, ali da je djelovanje koje se u izvještaju opisuje odgovornost domaćih političara.

„U izvještaju se opisuje situacija u zemlji koja želi da se pridruži EU, a odgovornost za napredovanje tog procesa leži potpuno na domaćim političarima. To važi za BiH, ali i za bilo koju drugu zemlju“, poručio je Sorensen.

Komentarišući pismo šest ambasadora u kojem se kritikuje Evropska komisija za davanje bezviznog režima zemljama zapadnog Balkana, te eventualnu mogućnost ukidanja bezviznog režima za ove države, Sorensen je rekao da nije u prilici da komentariše pismo ambasadora, ali da je, kada je riječ o bezviznom režimu ili obavezama iz „Mape puta“, sasvim jasno da se očekuje da zemlja ispuni obaveze koje je preuzela.

 

Ostavi poruku