Tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću juče je pretila smena zbog pobune radne grupe MUP-a koja je, nezadovoljna njegovom odlukom o neodređivanju pritvora Oliveru Duliću, najavila prekid rada.
Upućeni u dešavanju u MUP-u tvrde da zahtev policije za smenu Radisavljevića nije samo profesionalni i da ima političku pozadinu jer ga je imenovala prethodna vlada.

– Pobuna je počela preksinoć, a juče ujutru policajci su saopštili direktoru Miloradu Veljoviću da „sa Radisavljevićem više ne mogu da rade“ – kaže za „Blic“ izvor iz MUP Srbije.
On navodi da se situacija menjala iz sata u sat sve do dolaska vicepremijera Aleksandra Vučića, koji je potom javno pred novinarima izjavio da je „tužilaštvo nezavisno“ i da na njega niko neće uticati.

Ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je sinoć da neće inicirati postupak za razrešenje Radisavljevića.

– Kao član Državnog veća tužilaca ne razmišljam o pokretanju postupka za njegovu smenu – rekao je Selaković i dodao da Radisavljević treba javno da obelodani, ukoliko postoje neki pritisci.
Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović kaže za „Blic“ da samostalnost tužilaštva mora da se poštuje.

– Postoji prezumpcija nevinosti i zakonom su propisani razlozi za određivanje pritvora. Ti razlozi se cene u svakom slučaju i jasno je propisano ko o tome odlučuje – kaže Mesarovićeva.

U Radnoj grupi, pak, kažu da postoje dokazi da se Duliću odredi pritvor.

– On je na zahtev Radisavljevića praćen sedam dana, a u nalogu pratnja je naređena zbog određivanja pritvora. Sa tužiocem se ne slažemo ni u kvalifikovanju dela. Postoje neoborivi dokazi da se Dulić osumnjiči za teži oblik zloupotrebe, dok je tužilac insistirao na lakšem, za koje je predviđena manja kazna – kažu u Radnoj grupi.

Upućeni u dešavanju u MUP-u tvrde da se zahtev za smenu Radisavljevića ne može tumačiti samo iz profesionalnog ugla.

– Radisavljević je početkom marta naredio istragu protiv Dulića i sada je teško tužioca optužiti da opstruiše rad policije. Niko ne može da isključi mogućnost da je vlast pokušala da iskoristi nezadovoljstvo policije i napravi atmosferu za smenu Radisavljevića, koga je imenovala vlada DS-a – kaže naš izvor.

Ostavi poruku