U Zagrebu je počeo protest protiv mjera štednje hrvatske Vlade, a prema nezvaničnim informacijama na Trgu Francuske Republike već se okupilo više od 5.000 nezadovoljnih građana, među kojima su i radnici u prosvjeti i zdravstvu.Protest je organizovala Matica hrvatskih sindikata protiv Vladinih mjera štednje na štetu zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu.

Hrvatski mediji javili su da štrajkači, uz policijsku pratnju, nose transparente na kojima piše: „Izdali ste“, „Nećete nas prevariti“, „Kriza vam je izgovor za rušenje socijalne države“. Istaknute su i šaljive karikature ministara Slavka Linića, Željka Jovanovića, pa i premijera Zorana Milanovića.

Na sjednici Vlade, koja je u toku, hrvatski premijer Zoran Milanović prokomentarisao je proteste indirektno, ističući da su oni demokratko pravo građana.

„Otvorili smo Markov trg kako bismo čuli građane. Situacija je teška, radimo sve da bi nam sutra bilo bolje“, poručio je Milanović.

Predsjednik Nezavisnog sindikata nauke i visokog obrazovanja Vilim Ribić, gostujući sinoć na Hrvatskoj radio-televiziji najavio je proteste tokom čitave školske godine.

„Kada nema kolektivnog ugovora nema ni socijalnog mira. Ova školska godina će biti razdoblje kada vlast neće imati socijalnog mira“, izjavio je Ribić i dodao da očekuju da vlast počne da razmišlja na drugačiji način.

On je rekao da će kako nakon današnjeg protesta uslijediti štrajk koji će se pokolpiti sa periodom za donošenje državnog budžeta.

Ostavi poruku