Potpuna je neistina tvrdnja predstavnika EU da je Kontakt grupa 2005. godine podržala teritorijalni integritet Kosova, rekao lider DSS-a Vojislav Koštunica. Zvanična politika Srbije je bila da ne prihvata podelu Kosova, ali to nikako ne znači da je Srbija bila za poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova, istakao Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica odbacio je tvrdnje evropskih zvaničnika da pominjanje teritorijalnog integriteta Kosova datira još iz 2005. godine.

„Potpuna je neistina tvrdnja predstavnika EU da je Kontakt grupa 2005. godine podržala teritorijalni integritet Kosova. Istinu je veoma lako utvrditi jer su principi Kontakt grupe za vođenje pregovora iz novembra 2005. godine javni dokument i svako se može uveriti da se u ovim principima apsolutno ne pominje teritorijalni integritet Kosova“, naveo je Koštunica u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, zvanična politika Srbije je bila da ne prihvata podelu Kosova, ali to nikako ne znači da je Srbija bila za poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova.

„Naprotiv, neprihvatanje podele Kosova znači dosledno poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije. Pravo pitanje glasi da li je EU spremna da iz svojih dokumenata izbaci zahtev za poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova. Pravi je trenutak da Srbija insistira na punom rasvetljavanju ovog pitanja i da ne odustane od zahteva da se izbaci odredba o poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova“, naveo je Koštunica.

„Mi ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. godine u smernicama za pregovore o statusu Kosova. Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i Komisija je u svom izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna“, rekao je evropski komesar Štefan File.

Ostavi poruku