Bolivijski sud izdao je u srijedu nalog za hapšenje penzionisanog generala Garija Prada Salmona, poznatog po tome što je uhapsio legendarnog revolucionara Če Gevaru, zbog navodne povezanosti s grupom međunarodnih plaćenika koji su kovali urotu za ubistvo predsjednika Eva Moralesa i pokretanje građanskog rata u Boliviji, objavio je sudac Siksto Fernandez.

Ta grupa navodna plaćenika razbijena je 2009. godine u santa kruzu. U akciji su ubijeni bolvijski vojnik mađarskog porijekla Eduardo Roza-Flores zvani Čiko, Irac Majk Djyer i Mađar Arpad Madžarosi. Još su dvojica plaćenika uhapšeni, hrvatsko-bolivijski državljanin Mario Tadić Astorga i Mađar Tod Eloaso.

Vlada je tu grupu, osim za pokušaj ubistva Moralesa, optužila za pokušaj pokretanja građanskog rata s ciljem odcjepljenja bogate pokrajine Santa Kruza. Zajedno s njima za urotu je u sklopu opsežne istrage kasnije osumnjičila još 39 osoba, uključujući i generala Garija Prada Salmona, ali je veći dio njih ostavila na uslovnoj slobodi.

Nalog za hapšenje podignut je kada se Salmon nije pojavio na zakazanom saslušanju na sudu. On je i prije bolivijskim medijima tvrdio da se radi o izmišljotini i političkom zlostavljanju.

Salmon, koji sad ima 73 godine, bio je komandant specijalne jedinice bolivijske vojske koja je uhapsila Če Gevaru 1967. godine u bolivijskim planinama, ali nije sudjelovao u njegovu kasnijem smaknuću.

Ostavi poruku