Naslovna Srbija File: Ne želimo podjelu kosova

File: Ne želimo podjelu kosova

0

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da pominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u Izvještaju o napretku Srbije nema veze sa statusom i dodao da zahtjev Evropske komisije jedino znači da ne želi podjelu Kosova.File je istakao da je Evropska komisija u svom izvještaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna i da njen zahtjev jedino znači da ne želi podjelu Kosova.
„Mi ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemijenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. godine u smjernicama za pregovore o statusu Kosova“, rekao je File za RTS.

Govoreći o definiciji normalizacije odnosa Beograda i Prištine, File je rekao da ona podrazumijva osiguravanje mogućnosti da obje strane napreduju ka EU bez međusobnog blokiranja na tom putu.

On je podsjetio da se u zaključcima Evropskog savjeta o vidljivom i održivom poboljšanju odnosa Beograda i Prištine navode regionalna saradnja, primjena sporazuma, dogovor o telekomunikacijama i energetici i saradnja sa Euleksom.

„Kad to bude urađeno, mi ćemo preporučiti pregovore sa Srbijom i zemlje članice će o tome odlučivati. Međutim, to ne znači da se normalizacija odnosa završava ovim pitanjima, jer postoje i druga kao što su paralelne strukture i transparentnost na sjeveru Kosova“, rekao je File.

On je istakao da otvaranje pregovora nije jedini trenutak za postavljanje ovih uslova. „Kad pregovori počnu taj proces može poslužiti Beogradu i Prištini da postepeno dođu do normalizacije“, rekao je File.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version