Županijski sud u Rijeci zabranio je političko angažovanje i napuštanje Hrvatske nekadašnjem prvom čovjeku privrednog giganta „Agrokomerc“ iz Velike Kladuše Fikretu Abdiću, koji se nalazi na uslovnoj slobodi nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog ratnih zločina.Sud je danas donio rješenje da Abdić ne smije da napušta Hrvatsku bez posebnog odobrenja sudije, potvrdio je portparol suda Zoran Sršen.

Na današnjem ročištu utvrđivani su razlozi zbog kojih je Abdić napuštao Hrvatsku tokom uslovnog prijevremenog izlaska iz zatvora.

Abdić je dao iskaz, a pregledan je i dokazni materijal, odnosno videozapis političkih skupova koje je držao na području Velike Kladuše, javljaju hrvatski mediji.

Abdiću je bio odobren izlazak iz Hrvatske na osnovu njegovog zahtjeva da obiđe rodbinu u okolini Velike Kladuše, a predstavnici udruženja logoraša, koji su dostavili sudu dokaze protiv njena, tvrde da on nije dolazio radi porodice, već kako bi držao političke govore.

Županijski sud u Karlovcu osudio je 2003. godine Abdića na 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud tu kaznu 2005. godine smanjio na 15 godina.

Osuđen je zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini tokom rata između njegovih pristalica, odnosno vojnika lojalnih Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, i pripadnika Petog korpusa Armije BiH.

Abdić je u martu ove godine pušten na uslovnu slobodu, uz obavezu redovnog javljanja Županijskom sud u Rijeci, gdje ima prijavljeno prebivalište.

Ostavi poruku