Naslovna Region Novi predsjednik hrvatskog Sabora rođen u Srbiji

Novi predsjednik hrvatskog Sabora rođen u Srbiji

0

Uz jednoglasnu podršku 123 zastupnika SDP-ovac Josip Leko izabran je jutros za devetog predsjednika Hrvatskog sabora. Leku je na mesjto drugog čovjeka u državi predložila vladajuća koalicija pošto je preminuo Boris Šprem dosadašnji predsjednik parlamenta, koji je tu funkciju obavljao tek nešto više od devet mjeseci.

– Dugo sam u Saboru i imam iskustvo, ali preuzimanjem ove dužnosti zaista osećam odgovornost, prema vama zastupnicima, prema građanima i ukupnoj javnosti. Svojom i vašom dužnošću u Saboru smatram najvažnijom očuvanje demokratije, demokratskih vrijednosti, tolerancije i uvažavanja različitih političkih opcija – poručio je u svom govoru novoizbrani šef parlamenta. Leko je svoju novu ulogu slikovito opisao.

– Svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskog plovidbi s tim da moram paziti da svi putnici i članovi posade ostvare svoje interese kako bi brod na kraju mandata došao do svog cilja – boljeg života građana Hrvatske – naglasio je Leko.

Imenovanje Leke bilo je očekivano i prije nego što je formalno predložen jer je u ovom mandatu izabran za prvog potpredsjednika Sabora, a upravo na njega je Šprem preneo ovlašćenja pošto je u junu završio na liječenju.

Novom predsjedniku parlementa odmah po izboru čestitao je i predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je s dijelom ministara pratio njegovo imenovanje. Biografija Josipa Leka

Leko ima 64 godine, diplomirani je pravnik, član je SDP-a od 1990. godine, a u Saboru proteklih 12 godina. U stranci u drugom mandatu obavlja dužnost predjsednika Glavnog odbora.

Novi predjsednik hrvatskog Sabora Josip Leko rođen je 1948. u Plavni nedaleko od Bača, u Srbiji.

Osnovnu školu i potom gimnaziju završio je u Lištici (danas ponovo Široki Brijeg) u Hercegovini, Federacija BiH, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Član je Socijaldemokratske partije (SDP) od osnivanja te stranke, a od 2008. i predsednik Glavnog odbora SDP. Desetak godina bio je poslovni direktor te stranke.

Bio je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske radio televizije. Poslije promjena i prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, od 1989. do 1991. bio je direktor u velikom trgovačkom i ugostiteljskom preduzeću „Zagrepčanka“.

Bio je pravni referent preduzeća „Slavonija DI“, potom je radio u opštini Novi Zagreb, da bi od 1986. do 1989. bio društveni pravobranilac samoupravljanja.
Poslanik u Saboru Hrvatske bio je u svim sazivima od 2000. godine. Od decembra 2011. bio je potpredsjednik Sabora.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version