Naslovna Srbija Njemačka: Veći angažman NATO na KiM

Njemačka: Veći angažman NATO na KiM

0

Njemačka je sinoć u Briselu, na ministarskom sastanku NATO, pozvala sve članice vojne alijanse na veći angažman na Kosovu.

Njemačka vojska, zajedno sa vojnicima iz Austrije i Italije je preopterećena ispunjavanjem ciljeva koje je im je povjerila međunarodna zajednica na sjeveru Kosova, istakao je njemački ministar odbrane Tomas de Mezier na marginama skupa u Briselu, a prenose agencije.

„To nije korektno i ne odgovara situaciji. Nije u redu da se rupa koju su ostavili kosovska policija i evropska policija Euleks popunjava vojnim rezervnim jedinicama. To želimo da promjenimo“, poručio je De Mezier, dodajući da će svojim kolegama u NATO danas predložiti da se izradi vojna alternativa.

Kfor, prema podacima NATO, trenutno na Kosovu raspolaže sa 6.148 vojnika, od kojih je 700 iz Operativne rezervne jedinice koju postavljaju njemačka, austrijska i italijanska vojska.

Njemačka, sa oko 1.300 vojnika, stavila je na raspolaganje najveći broj vojnika u okviru Kfora.

„Ne može biti da imamo određeni broj vojnika a da probleme možemo rješavati samo rezervnim snagama. To nije u redu“, podvukao je De Mizier.

Prema njegovim rječima trupe sa, kako je rekao, „mirnog juga Kosova“, mogle bi biti pregrupisane, ili druge članice NATO pozvane na veće angažovanje.

Takođe je zatražio da misija Euleks bude povrgnuta „novom startu“, što bi trebalo da se rješi na nivou EU.

Njemačka je, inače, na ministarskom sastanku NATO u Briselu, na dnevni red stavila razmatranje situacije na Kosovu.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version