Najveći broj pojedinačnih glasova u Banjaluci, a vjerovatno i u Republici Srpskoj, na ovim izborima osvojila su dvojica kandidata sa liste SNSD-a, do ovih izbora potpuno nepoznati u politici.

Na listi SNSD-a za Skupštinu grada najviše glasova osvojio je Nenad Grbić iz Han Kola i to više od 5.000. Grbić je privatnik, vlasnik je male fabrike betonskih proizvoda u Han Kolima, a njegove komšije kažu human čovjek koji će pomoći svakome ko od njega pomoć zatraži.

Tek je ušao u politiku u kojoj je njegovo ime nepoznato, ali očigledno da to nije bilo presudno u prikupljanju glasova. Ili jeste, ali mu je pomoglo da osvoji najviše.

Sam Grbić upitan kako gleda na to što je svojio najviše glasova na odborničkoj listi SNSD-a za Banjaluku, ali i najviše pojedinačnih glasova, kaže da ga je birao narod, a da je on čovjek iz naroda.

Veliko povjerenje koje je dobio, kaže, može da opravda i time što nikada ni sa kim nije imao nesuglasica.

– Sa narodom koji me je izabrao sam svaki dan i to je pravi odgovor na vaše pitanje – rekao je Grbić.

Drugi sa najvećim brojem glasova u Banjaluci, takođe, dolazi sa liste SNSD-a.

I načelnik Neurološke klinike dr Duško Račić je novajlija u politici. Ni u njegovom slučaju političko iskustvo nije bilo presudno za izborni uspjeh i osvajanje više od 4.500 glasova.

Zanimljivo je da je nekima, koji su imali nekoliko hiljada glasova manje od Grbića i Račića, to bilo dovoljno da postanu čak načelnici opština.

Tako je u opštini Mostar načelnik postao Miroslav Mavrak iz Demokratske partije koji je osvojio svega 96 glasova.  Njegov jedini protivkandidat osvojio je pet glasova manje.

U nekim opštinama kandidati za mjesto načelnika osvojili su manje od deset glasova, kao što se desilo u opštini Jezero, gdje je posljednjeplasirani kandidat za načelnika osvojio samo jedan glas. Glasao je sam za sebe.

U opštini Trnovo posljednjeplasirani kandidat za načelnika je ukupno osvojio četiri glasa.

Nekima od kandidata nije bilo teško doći do pobjede, kao što je slučaj u opštini Neum, gdje su građani na izborima za načelnika opštine imali priliku da glasaju samo za jednog kandidata, koji je naravno osvojio 100 odsto glasova.

Prvi put u istoriji BiH na izborima za načelnika je izabrana pokrivena žena, Amra Babić, nova načelnica opštine Visoko. Ona je prva žena načelnica neke opštine u Evropi koja nosi hiyab.

Neki su se i vratili na političku scenu. Jedan od njih je Gojko Kličković, bivši premijer Republike Srpske, kojem se još sudi u Sudu BiH za navodne zločine u Krupi.

Prema preliminarnim, neslužbenim i nepotpunim rezultatima CIK-a, Kličković poslije 75 odsto prebrojanih glasova, sa 424 glasa vodi u utrci za načelnika Krupe nad Mladenom Koturom iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji ima 282 glasa.

Procjenjuje se da su stranke i kandidati u BiH potrošili skoro devet miliona KM na propagandu i agitovanje u predizbornom procesu. Nekima ni to nije pomoglo. Drugi su prošli i bez toga.

Nula

Izbornih iznenađenja nije manjkalo ni u Foči. Osim što su mnogi glasači upisivali imena poznatih ličnosti na glasačke listiće poput fudbalera, muzičara i političara iz regiona i njih zaokruživali, ima primjera da pojedini kandidati nisu dobili ni jedan jedini glas, što znači da nisu čak ni sami za sebe glasali.

To je najizraženije u Partiji ujedinjenih penzionera, gdje nekoliko kandidata za odbornika pored svog imena ima nulu, odnosno nijedan glas.

Ostavi poruku