Policija na aerodromu u Los Anđelesu uhapsila jednog 28-godišnjeg muškarca koji je doputovao iz Azije jer je kod sebe imao čitav arsenal oružja.

Prema izvještaju policije, radi se o Jongda Huang Harisu, naturalizovanom američkom državljaninu kineskog porekla, koji je u trenutku kada je otkriven u petak, na sebi imao pancirni prsluk, pantalone otporne na vatru, dok su kontrolom njegovih stvari pronađeni noževi, pirotehnička dimna granata, sjekira, zaštitna maska, kombinezon za biohemijsku zaštitu i tjelesne kese.

Agenti su takođe u njegovom prtljagu pronašli tri kožom presvučene batine, rasklopive palice, respirator i uređaj za tjeranje pasa.

Haris je optužen da je „voljno ili nemarno nosio dimnu granatu u svom prtljagu na letu od Kansaija u Japanu, preko Inčeona u Južnoj Koreji, do Los Anđelesa“.

Ekipa za bombe je rentgenom ispitala dimnu granatu i utvrdila da naprava potpada pod UN propise o transportu eksploziva, što znači da je zabanjeno njeno unošenje u putničke avione.

Prije nego što je detaljno pretražen Haris je carinicima priznao samo da ima nož u svom prtljagu i nije želio da dopuni svoju raniju izjavu, preneo je AFP.

Predstavnik međunarodnog aerodroma Kansai u Osaki, rekao je da su ih kontaktirale američke vlasti oko tog putnika i dodao da je on doletio iz Kine i da je bio u prolazu, kao i da oni nisu otkrili ništa sumnjivo.

Haris treba da se pojavi pred sudom u utorak i mogao bi biti kažnjen do pet godina zatvora.

Ostavi poruku