Ugo Čaves još jednom pobedio na predsedničkim izborima u Venecueli i ostao lider zemlje sa najvećim rezervama nafte u svetu. Vatromet u Karakasu.

  • 05.00 – Ugo Čaves 54, Enrike Kapriljes 45 odsto glasova. Čavesove pristalice slave. Vatromet u Karakasu.
  • 02.43 – Rekordna izlaznost na izborima, više od 75 odsto upisanih birača glasalo. Neka biračka mesta ostala otvorena znatno duže, pa je nemoguće proceniti kada će biti objavljeni prvi rezultati.
  • 01.31 – Još malo do zatvaranja birališta. Analitičari očekuju dobru izlaznost. Procene ishoda u zavisnosti od afiniteta – jedna anketa daje veće šanse Čavesu, druga Kapriljesu.

Ugo Čaves ponovo je izabran za predsednika Venecuele, mada je njegov rival Enrike Kapriljes učinio ono što nije uspelo ni jednom od prethodnika – učinio je trku zaa predsednika Venecuele zanimljivom.

Ugo Čaves (58) je na čelu države od 1999. godine, preživeo je pokušaj državnog udara, proteste i nekoliko glasanja o njegovoj administraciji.

On je 2006. ubedljivo pobedio rascepkanu opoziciju. Ovog puta Čaves suočava se s kandidatom koji mu je ozbiljan izazov.

Enrikea Kaprilesa (40), podržava koalicija od preko 30 opozicionih partija. Kapriles, advokat i bivši guverner države Miranda, rekao je da želi da zadrži popularne socijalne programe, ali i da poboljša poslovnu klimu u zemlji.

Koristeći velike naftne resurse Venecuele da plati socijalne programe i subvencije vredne mlijardi dolara predsednik je u prošlosti bio u stanju da zadrži podršku većine glasača.

Venecuela ima najveće dokazane rezerve nafte na svetu, prema proceni Organizaciji zemalja proizvođača nafte (OPEK) i nafta predstavlja 90 odsto deviznih prihoda.

Ostavi poruku