Naslovna Vijesti CIK BiH: SDS osvojio 22, a SNSD 14 načelničkih mjesta

CIK BiH: SDS osvojio 22, a SNSD 14 načelničkih mjesta

0

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nepotpunim podacima Centralne izborne komisije BiH SDS je u Republici Srpskoj osvojio 22 načelnička mjesta, a SNSD 14, prenose agencije.

SDS je osvojio načelnička mjesta u Prnjavoru, Čelincu, Petrovu, Loparama, Ugljeviku, Ribniku, Tesliću, Osmacima, Šekovićima, Vlasenici, Bratuncu, Sokocu, Han Pijesku, Istočnom Starom Gradu, Trnovu, Rogatici, Višegradu, Nevesinju, Gacku, Čajniču, Berkovićima i Ljubinju.

SNSD je osvojio načelnička mjesta u Novom Gradu, Laktašima, Derventi, Brodu, Vukosavlju, Modriči, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Zvorniku, Glamoču, Istočnom Novom Sarajevu, Kalinoviku, Bileći i Milićima.

Načleničko mjesto u Trebinju osvojila je Koalicija “Zajedno za Trebinje”, koju čine SDS, PDP, SRS Republike Srpske, DP, SNS, SRS “Dr Vojislav Šešelj”, NDS, PZT.

Pozicija načelnička opštine Pale pripala je Koaliciji “Zajedno za Pale” u kojoj su SDS, PDP, PUP, SNS, NDS, SRS Republike Srpske i NSP.

Načelničko mjesto u Kozarskoj Dubici osvojila je koalicija koju čine SDS, PDP, DNS, SRS Republike Srpske, u Gradišci koalicija SDS, PDP i pet neparlamentarnih stranaka, dok je Koalicija “Zvono”, u čijem sastavu su PDP, NSP, SRS Republike Srpske i SNS, osvojila načeničko mjesto u Srpcu.

Koalicija “Zajedno za Šamac”, koju čine SDS i DP, osvojila je načeničko mjesto u ovoj opštini, a u Istočnoj Ilidži ova pozicija pripala je koaliciji “Zajedno za Istočnu Ilidžu” koju čine SDS, PDP, SRS “Dr Vojislav Šešelj” i NDS.

Prema nezvaničnim podacima CIK-a, u Foči je načelničko mjesto pripalo koaliciji koju čine SDS i SNSD, a u Petrovcu koaliciji SNSD-SP.
DNS-u je načelničko mjesto pripalo u opštinama Prijedor, Oštra Luka i Drvar, SNS je osvojio ovu poziciju u opštini Jezero, NDS u Šipovu, SRS RS u Rudom, dok je načelničko mjesto u Istočnom Mostaru osvojio DP.

Prijedor: DNS-u najviše glasova za SO

Prijedor – Prema preliminarnim rezultatima, Demokratski narodni savez osvojio je 7.350 glasova za Skupštinu grada Prijedora, SNSD 4.600, a SDS 3.042, rekao je predsjednik Gradske izborne komisije Prijedor Željko Škondrić.

– Od ukupnog broja glasova za parlament prebrojano je 30.612, a među njima je 28.020 važećih glasačkih listića – naveo je Škondrić.
Slijede SDA sa 1.554 glasa, SDP BiH sa 1.047, Narodna demokratska stranka sa 1.044 i PDP sa 1.372 glasa.

Za mjesto gradonačelnika prebrojana su 32.853 glasa od kojih je kandidat DNS-a Marko Pavić osvojio 13.780, SNSD-a Drago Tadić 8.125, a SDS-a Borislav Bojić 5.235.

Sa svih biračkih mjesta i iz mobilnih timova izborni materijal noćas je dopremljen u Sportsku dvoranu “Mladost” Prijedor gdje GIK unosi podatke u centralizovani sistem Centralne izborne komisije BiH.

– Imamo poteškoća prilikom unosa podataka i zato malo kasnimo sa objavljivanjem rezultata. Sistem centralizovane baze podataka je preopterećen, a ta preopterećenost ga i usporava, o čemu smo obavijetili CIK – pojasnio je Škondrić.

U Prijedoru je na birališta izašlo 39.263 birača ili 49,06 odsto ukupnog biračkog tijela koje broji 83.972 birača.

Za povjerenje građana borila su se 24 politička subjekta, među kojima su Prijedorčani birali gradonačelnika i 31 odbornika u Skupštini grada Prijedora, od kojih jednog pripadnika nacionalnih manjina.

Na prvim lokalnim izborima kada je načelnik biran direktno, 2004. godine, u Prijedoru je pobijedio kandidat DNS-a Marko Pavić sa osvojenih 9.411 glasova, dok je za njegove protivkandidate – Radenka Stijepića iz SDS-a i Aleksandra Kesića iz SNSD-a glasalo 7.540 odnosno 6.978 birača.

Na lokalnim izborima 2008. godine kandidat DNS-a Marko Pavić osvojio je 17.614 glasova, kandidat SNSD-a Aleksandar Kesić 7.556, kandidat Saveza Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije Muharem Murselović 6.554 glasa, a kandidat SDS-a Radenko Stijepić 4.802 glasa.

U trci za mjesto načelnika opštine te godine bili su i PDP, čiji je kandidat Slavko Antonić dobio 793 glasa, kao i “Naša stranka”, čiji je kandidat Mladen Grahovac dobio 307 glasova.

U lokalnom parlamentu 2008. godine osam mandata osvojio je DNS, sedam SNSD, četiri SDS, tri Savez SDA – Stranka za BiH, a po dva mandata PDP, SDP BiH, SRS i Nova građanska inicijativa. Jednog predstavnika imala je romska nacionalna manjina, a kandidovao ga je SDP-a BiH.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version